Minister Vandenbroucke verduidelijkt: kinderen tellen (binnenshuis) ook mee als knuffelcontact

Kinderen tellen binnenshuis wel degelijk mee als knuffelcontact. Dat bevestigt zowel minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) als het Crisiscentrum. De verduidelijking kan gevolgen hebben voor de manier waarop Belgen kerst mogen vieren. 

Een “knuffelcontact” is een per­soon, bui­ten de even­tu­e­le le­den van je ge­zin, met wie je tijdens de coronacrisis nauw con­tact mag heb­ben. Het begrip mag dan wel tot het Vlaamse woord van het jaar verkozen zijn. De regels errond zijn niet zo helder, ook niet voor politici, zo blijkt. 

De afgelopen dagen was op sociale media namelijk heisa ontstaan over burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). Die had op Facebook een filmpje gedeeld waarin te zien was hoe hij Sinterklaas vierde met twee kleinkinderen. De burger- en grootvader geeft nu toe dat hij “onbewust en zelfs ongeweten een fout heeft gemaakt”.  (Lees verder onder de tweet.)

Tommelein is tot zijn scha en schande inderdaad in de fout gegaan, zo blijkt. Toegegeven, in het Ministerieel Besluit van 28 november werd er met geen woord over kinderen gerept. 

Dit is wat er letterlijk instaat over knuffelcontacten: "Ieder huishouden mag per lid maximum één zelfde duurzaam onderhouden nauw contact per 6 weken per keer in huis of in een toeristisch logies ontvangen."

Geen uitzondering

Velen dachten dat kinderen onder de 12 jaar een uitzondering vormden op deze regel, omdat ze bij de coronamaatregelen vaak ontzien worden: ze moeten geen mondmasker dragen, ze mogen in groep spelen in de speeltuin... 

Maar binnenshuis tellen zij wel volwaardig mee, zo blijkt nu. Per gezinslid is slechts één knuffelcontact buiten het gezin toegestaan. Kinderen worden hierbij meegeteld.  Stel: je bent een grootouder. Dan moet je kiezen of je je kind óf je kleinkind als je persoonlijke knuffelcontact neemt. Beiden kan niet. 

Beluister hier de uitleg van Yves Stevens van het Crisiscentrum in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees verder onder de audio:

Niet duidelijk genoeg

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bevestigt dit vanavond in het tv-programma “Terzake”. “Dit verrast mensen nu, maar eigenlijk zijn we dit al een aantal weken aan het zeggen”, zegt de minister. “Maar waarschijnlijk hebben we dat nog niet duidelijk genoeg gemaakt." 

Welaan dan, meneer de minister, leg het nog eens uit. “Oudere mensen met kleinkinderen, eigenlijk moeten we daarmee opletten.” Waarom? “Ook jongere kinderen kunnen besmettingen overdragen”, ook al worden ze zelf minder snel ziek, aldus Vandenbroucke.

Bekijk hier de volledige uitleg van minister Vandenbroucke in "Terzake"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Binnen of buiten?

Vandenbroucke: “Dus hebben we een tijdje geleden gezegd dat elke gezinslid één knuffelcontact mag hebben. Een kind van 10 jaar kan ook je vaste knuffelcontact zijn, buiten je eigen gezin. Het is dus zo dat je een petekind erbij kan nemen.” 

Het gaat hier voor de duidelijkheid om contacten binnenshuis. Voor contacten buitenshuis wordt een uitzondering gemaakt: buiten kan je op veilige afstand en/of met mondmasker nog extra contacten hebben, mits je niet met meer dan 4 mensen samenkomt. 

Kinderen jonger dan 12 jaar worden ook niet meegerekend. “Maar bij bezoek ontvangen, knuffelen, zijn kinderen eigenlijk hetzelfde als volwassen mensen”, merkt minister Vandenbroucke op.

Kerstbezoek

Met de feestdagen in aantocht kan deze verduidelijking wel een invloed hebben op de manier waarop gezinnen kerst mogen vieren. Op 24 en 25 december mag een gezin slechts één en dezelfde bezoeker ontvangen. 

Voor alleenstaanden gaat het uitzonderlijk om twee mensen: het knuffelcontact en één extra persoon mogen tegelijkertijd over de vloer komen. Alleenstaanden moeten wel een dag kiezen waarop deze beide personen langskomen: de 24e of de 25e.

Er komen heel wat reacties op het nieuws dat ook kinderen jonger dan 12 een knuffelcontact zijn. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ultravoorzichtig

Minister Vandenbroucke stelt dat de mensen zich niet moeten vastpinnen op de regels, maar het grote verhaal moeten zien. “Ik weet dat het moeilijk is, maar het is goed dat de discussie nu leeft.” 

Hij besluit dat het belangrijk is dat mensen op de vooravond van de feestdagen stilstaan bij de essentie, “dat ze ultravoorzichtig moeten zijn en moeten beseffen dat kinderen ook met het virus kunnen rondlopen.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verduidelijkt de regels nog eens in de studio van “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen