Foto: Radio 2

Nog 3 maanden proefdraaien en we kunnen de Gentse Sint-Baafskathedraal én het Lam Gods weer bezoeken

Na jarenlange ingrijpende werken aan de Sint-Baafskathedraal zijn het nieuwe bezoekerscentrum en de kapel voor het Lam Gods bijna klaar. Eind maart zijn bezoeken weer mogelijk.

In Gent is de volledig vernieuwde Sint-Baafskathedraal officieel bezocht: Vlaams minister van onroerend erfgoed Diependaele was als belangrijke geldschieter de hoofdgast. Samen met een afvaardiging van de provincie en de rector van de kathedraal, bezocht de minister het nieuwe bezoekerscentrum en volgde hij het uitgestippelde parcours dat naar de Sacramentskapel leidt. Daar zal vanaf eind maart 2021 het gerestaureerde Lam Gods te zien zijn in een unieke vitrine.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, veel geld gekost, en redelijk wat discussies veroorzaakt, maar de vernieuwing van de Gentse Sint-Baafskathedraal is bijna achter de rug. Er waren ook nog vertragingen, onder meer door unieke archeologische vondsten. Maar het bezoekerscentrum is een feit. “Je geraakt er langs het Sint-Baafsplein stap je het onthaal en het bezoekerscentrum binnen en van daar begint het parcrous”, zegt architect Philippe De Potter. “Daar heb je een hellingsvlak, dat loopt tot de bisschopstuin, waar je met trap of lift naar alle niveaus van de kathedraal en het aansluitende kapittelhuis kan.”

(lees verder onder de foto)

Minister Diependaele bij het officiële bezoek aan de Sint-Baafskathedraal in Gent
Foto: Radio 2

De kathedraal toont veel meer geheimen dan vroeger

"Vroeger was alleen de benedenkerk, het schip, toegankelijk, maar door de ingrijpende werken zijn nu de volledige kathedraal en het kapittelhuis te bezoeken. In het kapittelhuis vind je, naast het kapittel, ook de sacristie en is er ruimte voor bezinning of vergaderingen. Wie het parcours verder volgt, komt in de Sacramentskapel, waar de vitrine staat waarin het Lam Gods op 25 maart 2021 komt. Door plaatsgebrek kan het wereldberoemde veelluik van Jan Van Eyck niet meer in de Veytkapel, waar het eerst stond. De vitrine zit in een zwart stalen constructie. Het altaar staat er ook nog niet, maar het pneumatisch systeem is er wel al. Dat zal ervoor zorgen dat het retabel twee maal per dag open en dichtgedaan wordt. Zo kan iedereen het altijd volledig zien. Je kan nog altijd volledig rond het Lam Gods stappen, maar voor grotere groepen is zo’n systeem beter. In de vitrine is een constante temperatuur van 16°C en worden ook de luchtvochtigheid en de lichtinstellingen geregeld. Want we moeten het gerestaureerde werk in de beste condities proberen te bewaren.”

(lees verder onder de foto)

De vitrine waarin vanaf maart 2021 het Lam Gods te zien zal zijn
Foto: Radio 2

Op termijn 400.000 bezoekers per jaar

Tot eind maart wordt er volop proefgedraaid en moet nog één en ander worden afgewerkt. Maar op 25 maart volgend jaar moet alles klaar zijn en kunnen de bezoekers binnen. In het begin mikken ze op 200.000 bezoekers per jaar, om over een paar jaar aan zowat 400.000 mensen te geraken.

“En dat is de reden waarom we er veel geld hebben ingeschoten, met verschillende instanties”, zegt minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA): “Gent, de kathedraal én het Lam Gods zijn heel sterke trekpleisters. En het is van groot belang dat de bezoekers hier de volledige kathedraal kunnen bezoeken, ook mensen die minder goed te been zijn. Als de coronacrisis wat achter de rug is kan het aantal bezoekers en toeristen weer stilaan stijgen. Ik ben zelf héél sterk onder de indruk van de prestaties in de kathedraal. Het is een huzarenstukje om nieuwe technologieën binnen te brengen in erfgoed, en dat is ongelooflijk goed gelukt. Voor Vlaanderen zijn de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods van onschatbare waarde. Ze tonen de rijkdom van de Vlaamse cultuur en geschiedenis”, zegt Diependaele nog.

Lam Gods nog niet compleet

Het Van Eyckjaar liep normaal tot volgende week, eind 2020. Maar door de coronacrisis is het verlengd tot de zomer van 2021. Vanaf eind maart kan je dus opnieuw het Lam Gods gaan bekijken in de Sin-Baafskathedraal, maar sommige panelen zijn nog niet gerestaureerd. Alles zou moeten klaar zijn in 2022.

Tickets met tijdslots kunnen vanaf vandaag al gerserveerd worden via de vernieuwde website www.sintbaafskathedraal.be. Door de coronacrisis zullen bezoeken wel pas kunnen vanaf 1 mei 2021.

kasto80

Meest gelezen