Organisator cyclocross Diegem: "Voor het eerst in 46 jaar thuis met eindejaar nu cross niet doorgaat"

Voor Francis Bosschaerts, de man achter de veldrit van Diegem, wordt het een rustig eindejaar. Voor het eerst in 46 jaar gaat de avondcross van Diegem niet door wegens corona. De organisator en de inwoners van Diegem gaan hun evenement van het jaar wel missen. 

Door corona is de cyclocross van Diegem geannuleerd. En dat is jammer, want de traditionele avondcross op de laatste zondag van het jaar is erg populair. Vorig jaar waren er 24.000 toeschouwers. 

"Normaal zouden we nu bezig zijn met de voorbereidingen," vertelt Francis Bosschaerts, voorzitter van de wielerclub Sint-Anna-Vooruit. "Want twee weken voor de cross bouwen wij het parcours op. Het is de eerste keer in 46 jaar dat ik vrij ben tussen kerstmis en nieuwjaar. Ik had er van kunnen profiteren en een paar dagen gaan logeren in een hotel in Luxemburg, maar ook dat kan nu niet. Dus we blijven op ons gemak thuis."

Bij de cross in Diegem wonen 1.750 mensen langs het parcours

De gemeente had bij het begin van de zomer al laten weten dat de veldrit in Diegem niet kon doorgaan. "Ik ben blij dat we het op tijd wisten, zodat we geen nodeloze kosten hebben moeten maken," zegt Francis. "Het probleem bij de cross in Diegem is dat er langs het parcours 1.750 mensen wonen. En de burgemeester kan moeilijk zeggen dat ze op de dag van de cross niet uit hun huis mogen komen."

Evenement van het jaar

De inwoners van Diegem vinden het heel jammer dat de cross is afgelast. "Dit is een van de grootste evenementen van het jaar in onze gemeente", zegt Francis. "Bij heel wat Diegemnaren komt er dan ook familie logeren om de cross te kunnen zien. En dat valt nu allemaal weg. Ik ga het missen, en het was dan ook nog eens voor de eerste keer een Wereldbekerwedstrijd."

Meest gelezen