Radio 2

Pastoor Holsbeek kan toch middernachtmis houden dankzij letterlijk achterpoortje

Pastoor Andy Penne uit Holsbeek heeft een letterlijk achterpoortje gevonden om toch een middernachtmis te houden tijdens kerstavond. Zijn tuin is via een paadje verbonden met de kerk. Zo kan hij na de avondklok van middernacht toch nog op "eigen terrein" naar de kerk voor de mis. 

Ook tijdens de feestdagen geldt nog steeds de avondklok: 22u voor het Brussels Gewest, middernacht voor Vlaams-Brabant. Dat betekent dus geen tijd voor de middernachtmis die gelovigen traditiegetrouw houden op kerstavond. Tenzij je een achterpoortje hebt gevonden. En letterlijk zelfs, zoals pastoor Andy Penne uit Holsbeek: "De kerk ligt naast mijn huis. Ik hoef dus de openbare weg niet op want ik geraak er langs mijn tuin. Of beter gezegd, mijn huis staat eigenlijk in de tuin van de kerk." Maar dat blijkt uiteindelijk niet de enige reden te zijn. "Het is het werk van de pastoor om de mis op te dragen en voor zijn gelovigen te bidden. En voor je werk, mag je na 12 uur 's avonds nog buiten." Al klinkt de eerste uitleg wel een stuk leuker, natuurlijk. 

We doen de herberg niet op slot! 

Niet alleen de online middernachtmis is een succes, ook alle andere vieringen die de pastoor de afgelopen maanden via zijn Facebookpagina tot bij de mensen bracht. "Ik draag zeker niet alleen de nachtmis met Kerstmis op, maar ook nog vijf andere eucharistievieringen. Om 16u, 18u, 20u en 22u. Die zijn voor de avondklok zodat er telkens 15 mensen kunnen aansluiten. We doen de herberg niet op slot, maar je moet wel een plaatsje reserveren. Of het online volgen. Dat zijn toch makkelijk een paar honderden gelovigen." Geen rustige kerst dus voor pastoor Penne: "We zijn er dan ook om de mensen te dienen (lacht) Eten doe ik wel tussendoor." Wie de nachtmis van de pastoor van Holsbeek wil volgen, kan dat via de livestream op zijn Facebookpagina. 

Meest gelezen