President Trump geeft gratie en strafvermindering, vooral aan veroordeelde bondgenoten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan 20 Amerikanen gratie of strafvermindering verleend. Bij hen zijn onder meer bondgenoten die veroordeeld zijn in het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentscampagne van 2016 én vier voormalige bewakingsagenten die tot levenslang kregen omdat ze Iraakse burgers hadden gedood. 

Tot nog toe is president Trump karig geweest met het uitdelen van amnestie of strafverminderingen. Hij heeft nog maar 2 procent van de verzoeken ingewiligd, het gaat om 27 gevangenen. Nu geeft hij aan 15 veroordeelden amnestie en aan 5 anderen een strafvermindering. Trumps voorgangers Barack Obama en George W. Bush lieten respectievelijk 212 en 189 veroordeelden vrijkomen. Maar president Trump zegt dat hij nog een flinke inhaalbeweging wil uitvoeren, het aantal gratieverzoeken dat op het Witte Huis binnenkomt, zou volgens Amerikaanse media niet meer te tellen zijn. 

Bondgenoten van het eerste uur

Bij de gevangenen die vrijspraak kregen zijn bondgenoten van het eerste uur. Na zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn vorige maand komen twee andere veroordeelden vrij die schuldig hadden gepleit in de zaak rond de Russische inmenging in de presidentscampagne van 2016.  

George Papadopoulos (foto onder) was de campagneleider van Trump en de eerste die werd gearresteerd bij het Rusland-onderzoek door speciale aanklager Robert Mueller. Hij zei in 2017 dat hij had gelogen tegen de inlichtingendienst FBI. 

Ook advocaat en Trump-medewerker Alex van der Zwaan mag vervroegd vrijkomen. De Nederlander met verschillende Russische banden had eveneens valse verklaringen afgelegd tijdens het onderzoek van aanklager Mueller.  (Lees verder onder foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Enkele Republikeinse parlementsleden die Trump voluit steunden, mogen ook de cel uit. Chris Collins pleitte vorig jaar schuldig in een zaak van koppelverkoop en zat een straf uit van 26 maanden. Duncan Hunter werd eerder dit jaar tot een jaar cel veroordeeld omdat hij campagnegeld had misbruikt.  

Blackwater

De meest opvallende veroordeelden die mogen vrijkomen, zijn de vier voormalige privé-bewakingsagenten die waren veroordeeld in de zogenoemde Blackwater-affaire. Zij waren ingehuurd tijdens de oorlog in Irak en schoten in 2007 met machinegeweren op Iraakse burgers terwijl ze een militair konvooi begeleidden. 

De bewakingsfirma's hebben altijd beweerd dat de mannen schoten uit zelfverdediging. Getuigen en familieleden hadden het over een schietpartij op onschuldige burgers onder wie twee kinderen. De zaak veroorzaakte veel ophef, met name over de inzet van privé-firma's tijdens de oorlog. 

De hoofdbeklaagde, Nicholas Slatten, kreeg in 2015 levenslang. De drie anderen, Paul Slough, Evan Liberty en Dustin Heard kregen 30 jaar cel. Hun familieleden ijverden al jarenlang voor hun vrijspraak. Die komt er nu. 

Meest gelezen