Recordhoeveelheid cocaïne onderschept in Latijns Amerika, een kwart was onderweg naar België

Het voorbije jaar is in Midden- en Zuid-Amerika 105 ton cocaïne uit containers gehaald. Dat is een record, zeggen de Verenigde Naties. Een kwart van die drugs zou naar de haven van Antwerpen verscheept worden. Maar ook in de andere richting worden drugs onderschept.

Een historisch record, zo noemt Bob Van den Berghe het. Onze landgenoot is coördinator van het Container Control Programme, een initiatief van de Verenigde Naties en de Werelddouaneorganisatie. Vorig jaar hielp zijn dienst de Latijns-Amerikaanse instanties om 77 ton cocaïne te onderscheppen, dit jaar was het 105 ton. "Daarmee hebben we het criminele milieu duidelijk een zware slag toegebracht." De cocaïne wordt onderschept in landen waar hij geproduceerd wordt, zoals Colombia, Peru en Bolivia, maar ook in doorvoerlanden zoals Brazilië, Ecuador, Panama en Costa Rica.

Ons land bleek verschillende keren de bestemming van de drugs te zijn: "In 50 dossiers, goed voor 25 ton cocaïne, merkten we dat de cocaïne onderweg was naar België. Daarnaast hebben we in de Pakistaanse havenstad Karachi 700 kilo heroïne ontdekt met België als bestemming. Maar we zien ook de omgekeerde beweging, waarbij synthetische drugs via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Zaventem naar Colombia, Zuid-Afrika en Afghanistan werden getransporteerd."

Meest gelezen