De Queen op Windsor Castle, 1969.

Hoe vieren royals kerst nu? Schuiven met "bubbels", meter afstand op de foto en Queen breekt met 33 jaar oude traditie

2020 zit er bijna op. Door de coronabeperkingen horen ook royals zich aan te passen en brengen ze kerst en eindejaar anders door. Wie zondert zich af? Wie vormt met wie een "bubbel"? En wat vertellen ons hun kerstkaarten of - foto's dit jaar?  Een selectie. 

De Queen, prins Philip en HMS Bubble

In het Verenigd Koninkrijk doen de coronamaatregelen koningin Elizabeth II en prins Philip breken met een vaste traditie: die van vieren met de hele koninklijke familie op het landgoed Sandringham. Voor het eerst in 33 jaar zullen de Queen en haar echtgenoot vertoeven op Windsor Castle waar ze zich sinds november al hebben afgezonderd. "Ze brengen een rustige kerst door in Windsor", laat een woordvoerder van Buckingham Palace weten.

Met hun tweetjes én met de HMS (Her Majesty's) Bubble, een vaste groep van personeelsleden. Die personeelsbubbel ontstond al tijdens de eerste lockdown in maart-april. Volgens de populaire pers ging het toen om 22 medewerkers die hun privéleven even op pauze zetten en plichtsbewust logeerden op Windsor Castle om het koninklijke paar - twee robuste maar evengoed kwetsbare 90-plussers - te beschermen.

De traditie van kerst op Sandringham gaat terug tot 1988. Daarvoor was het kerst vieren op Windsor Castle, net zoals dat nu nog het geval is met Pasen. Maar omdat de bedrading en elektriciteit moesten aangepast worden op het kasteel verhuisden de festiviteiten en de familie in '88 naar Sandringham.

De Queen en prins Philip vierden eind november ook hun 73e huwelijksverjaardag op Windsor Castle met een kaartje van de achterkleinkinderen.
Chris Jackson/The Royal Family

Engeland is door corona lokaal opgedeeld via een waarschuwingssysteem met niveaus (of "tiers" van 1 tot 4), afhankelijk van het niveau gelden strikte(re) maatregelen. 

Windsor krijgt "tier 4" toegewezen met de scherpste beperkingen. De Queen hoort thuis te blijven (tenzij de verplaatsing essentieel is), ze mag niemand in haar residentie ontvangen, maar ze kan wel met één iemand (uit een andere bubbel) buiten afspreken. 

Camilla wellicht met haar (klein)kinderen

De constant veranderende maatregelen hebben ook de rest van de Britse koninklijke familie doen schikken en schuiven. Kroonprins Charles plant met zijn vrouw Camilla Parker Bowles Kerstmis door te brengen op Highgrove House in Gloucestershire.

Daar geldt "tier 2". Charles en Camilla mogen een strikt aantal gasten ontvangen, binnen en buiten. Binnenshuis is de - wat de Britten noemen - "support bubble" (een ander huishouden waar je mag mee knuffelen) welkom. Buiten mogen niet meer dan 6 mensen (inclusief kinderen) samenkomen. Mogelijk zal dat een bezoekje worden van Camilla's kinderen uit haar eerste huwelijk, Tom en Laura, en haar 5 geliefde kleinkinderen Eliza, de tweeling Gus en Louis, en Lola en Freddy.    

Of Charles voor de volle 100 procent van zijn kerstdiner zal kunnen genieten is een andere vraag. Letterlijk genieten, te verstaan. De kroonprins testte in maart positief op corona en verloor daarbij zijn smaak- en geurzin, een van de klassieke COVID-19-symptomen. In juni vertelde hij tegen zorgverleners dat het ongemak bleef aanhouden.

(lees voort onder kerstkaart van Charles en Camilla)

Virtuele kerstversiering bij de Middletons

Het zag er een tijdje naaruit dat prins William met zijn gezin rond de kerstboom van de schoonfamilie Middleton zou verzamelen. En dat voor het eerst sinds 2012. Maar het feestje gaat niet door wegens nieuwe restricties. William en Kate zakten vorige week naar Anmer Hall in Norfolk af waar ze hun vakantie spenderen.

Echter niet getreurd voor de creatieve Carole Middleton, Kates moeder. Zij slaagde er toch in de kerstboom te versieren met haar kleinkinderen, prinsen George en Louis en prinses Charlotte. Carole organiseerde een videocall waarbij de kleintjes virtueel konden aanwijzen waar oma de slingers en kerstballen hoorde te hangen. "Enkele smaakvolle herschikkingen achteraf zijn niet uit te sluiten", verklapte Carole met een knipoog op Instagram.

(lees voort onder kerstkaart van William en Kate)

Het Noorse samenzijn met 1 meter ertussen

In Noorwegen viert de Noorse koninklijke familie samen. Koning Harald en koningin Sonja rijden voor kerstavond en -dag naar Skaugum, het optrekje van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit in hoofdstad Oslo. De andere feestdagen brengen Haakon en Mette-Marit door in Uvdal, op het koninklijke landgoed waar ze vorig jaar ook eindejaar vierden. Harald en Sonja bleven en blijven in deze coronatijden (apart) wonen in hun zomerverblijf Bygdø Kongsgård. Kerst viert het koninklijke paar anders in hun buitenverblijf Kongsseteren. Ook prinses Märtha Louise en haar drie tienerdochters zullen van de partij zijn met Kerstmis.

Noren kunnen de feestdagen doorbrengen met 10 extra (en steeds dezelfde) gasten die niét behoren tot het huishouden, mits respect van de nodige fysieke afstand (in Noorwegen is dat 1 meter). "En social distancing... van het uitdelen van de cadeautjes tot het serveren van koffie en koekjes", legde premier Erna Solberg uit op de laatste persconferentie. 

Voor de festiviteiten werden nieuwe kerstfoto's genomen met de familie waarbij de oudere en jongere generatie overduidelijk afstand hielden:  

Van links naar rechts: koning Harald, koningin Sonja, kroonprinses Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kroonprins Haakon en prinses Ingrid Alexandra. (fotorechten: kongehuset, Håkon Mosvold Larsen - NTB)

TER VERGELIJKING - Vorig jaar toen het allemaal nog een tikkeltje dichter kon, rond een peperkoeken huisje, en er geschaterlacht werd: 

Arm in arm en qualitytime met de kroost

Ook onze koning en koningin stuurden alvast hun kerstgroeten met onderstaand beeld van fotograaf Michel Gronemberger uit Brussel. Het voltallige gezin kiest voor dezelfde stijl en is gekleed in zwart-wit, met een los kapsel voor de dames, en Filip en Mathilde arm in arm. In een gesprek met Het Nieuwsblad zegt Gronemberger dat de foto in oktober werd genomen in zijn studio.

De jongste prinses Eléonore (12) lijkt even groot als haar oudste broer Gabriël (17) maar daarvoor werd een trucje gebruikt: Eléonore staat op een verhoogje. Dat verhoogje is voor een stukje zichtbaar op de foto (de witte hoek die onderaan uitsteekt tussen Filip en Mathilde) want het diende ook als steun voor de koning.  

(fotorechten: Belgian Royal Palace)

Van ons koninklijke paar is geweten dat de feestdagen elk jaar qualitytime betekenen met de kinderen. Filip en Mathilde zullen bescheiden vieren in eigen land - reizen wordt ten sterkte afgeraden - met hun kroost. Waar dat exact gebeurt, is al jaren een goed bewaard geheim en wordt om privéredenen nooit uit de doeken gedaan. Er kan op het kasteel van Laken gevierd worden maar het kasteel van Ciergnon, het koninklijke buitenverblijf in de Ardennen, is eveneens een optie. 

Elk jaar wordt er ook uitgebreid geposeerd met de rest van de familie, zoals met prinses Astrid, prins Laurent of/en koning Albert en koningin Paola, tijdens het kerstconcert op het paleis. Dit jaar was het concert coronaproof, met enkel het koninklijke gezin, een klein Scala-koor en de duizenden sfeervolle origamivogeltjes van de Belgische kunstenaar Charles Kaisin.

BEKIJK hier fragmenten van het kerstconcert met prins Emmanuel en prinses Eléonore die als verrassing saxofoon en viool spelen:  

Videospeler inladen...

Glamoureuze wensen en melk voor de kerstman

De meest glamoureuze wensen komen deze keer ook weer van Monaco waarbij prins Albert, prinses Charlène en hun kinderen in de lens keken van het Franse magazine Point de Vue en een foto kozen als kerstkaart. Charlène draagt een feestelijke jurk met tule - net als prinses Gabriella - van Ralph & Russo. De heren zijn in maatpak met keurig strikje voor prins Jacques. 

Hoe de Monegaskische royals kerst vieren, is niet geweten. In het mini-staatje zijn publieke samenkomsten alvast verboden. Eindejaar vieren thuis met elkaar kan. In buurland Frankrijk raadde premier Jean Castex bijvoorbeeld aan om op kerstavond met niet meer dan 6 volwassenen samen te zijn. Er geldt wel een avondklok van 20 tot 6 uur met één uitzondering, voor kerstavond gaat de klok pas in vanaf 23.30 uur (tot 6 uur).

Bij prins Albert en prinses Charlène zelf wordt de Amerikaanse kersttraditie in ere gehouden. "De kinderen laten 's avonds een glas melk en koekjes achter voor de kerstman en water en gras voor zijn rendieren", aldus Charlène. "Op kerstdag komen we 's ochtends rond de kerstboom de pakjes openen."

Met de focus op het positieve uit 2020

Bij de vroegste eindejaarswensen die werden uitgedeeld, zaten midden december die van Spanje. Koning Felipe en koningin Letizia zetten deze keer hun twee tienerdochters Leonor en Sofía op de voorgrond. Na 4 opeenvolgende jaren werd afgestapt van het familieportret en is het een foto geworden van de zussen die als twee druppels water op elkaar lijken. 

De prinsessen vergezelden dit jaar vaker hun ouders op bijeenkomsten waarbij troonopvolgster Leonor al eens een korte toespraak hield. Het hof wilde wellicht op iets positiefs focussen met de kerstkaart. Het Spaanse koningshuis trotseerde dit jaar een heuse orkaan met het vertrek van oud-koning Juan Carlos naar de Verenigde Arabische Emiraten na het zoveelste buitenechtelijke en omkopingschandaal. Zoon koning Felipe schrapte de toelage van zijn vader en ziet af van zijn toekomstige erfenis.  

(fotorechten: Casa Real)

Ook in Luxemburg spelen de 5 kinderen en 5 kleinkinderen van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa de hoofdrol bij de eindejaarswensen. "Wij vergezellen jullie in het nieuwe jaar”, schrijven ze.

In het "oude "jaar 2020 circuleerden dan ook verhalen over het veeleisende en onhebbelijke gedrag van Maria Teresa. Er volgde een negatief regeringsrapport over het personeelsbeleid aan het hof waardoor een aantal verschuivingen plaatsvonden. De hele heisa lijkt intussen achter de rug.

De fotocollage zet het groothertogelijke paar letterlijk tussen de hele familie en speelt de familiale warmte en verbondenheid uit. Links onderaan ziet u de ongehuwde prins Sébastien en prinses Alexandra, met linksboven alleenstaande papa prins Louis met zijn zonen Gabriel en Noah. Rechtsboven prijkt de nieuwkomer in de familie, het langverwachte prinsje Charles met zijn ouders erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie. Rechtsonder staan prins Félix, prinses Claire en hun kinderen prinses Amalia en prins Liam.

Luister ook naar deze podcast op:

Meest gelezen