Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Transportbedrijf zet alles op alles om gestrande chauffeurs thuis te krijgen voor kerst: "Desnoods met de helikopter"

Bij transportbedrijf Fetrans in Tessenderlo werken ze met man en macht om twee vrachtwagenchauffeurs voor Kerstmis thuis te krijgen. De chauffeurs staan met hun vrachtwagen aan te schuiven in de ellenlange file in Dover na de uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus. Ze moeten daarom getest worden voor ze het land kunnen verlaten. Er wordt nu zelfs aan gedacht om een helikopter in te zetten, om hen te komen halen.

Sinds middernacht is de grens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk weer open. Duizenden truckers die al enkele dagen vast zaten in het Verenigd Koninkrijk kunnen het eiland dus opnieuw verlaten. Maar ze hebben wel een negatieve coronatest nodig. Het zal nog enkele dagen duren vooraleer de wachtrijen zijn weggewerkt. 

Kenneth Ferson, zaakvoerder van transportbedrijf Fetrans in Tessenderlo, heeft 2 chauffeurs die in die file in Dover staan. "Ze waren in het weekend al naar daar getrokken, toen we op zondagavond hoorden dat alle trafiek werd stilgelegd tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk." Meteen probeerde Kenneth een ferry voor hen te boeken, maar de eerste mogelijkheid was pas op 28 december. Hij stuurde de chauffeurs naar een truckstop in Leeds, zodat ze toch wat comfort  hadden. Toen bleek dat de grens opnieuw open ging, heeft hij ze naar Dover gestuurd, en daar staan ze nu stil in de file. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De vrachtwagenchauffeurs zullen sneltesten krijgen en met een negatieve coronatest mogen ze verder. Maar de hele operatie kan dagen in beslag nemen, heel wat truckers dreigen dus niet tijdig thuis te geraken voor kerst. "Als je weet dat er 5.000 vrachtwagens staan, dan gaat het allemaal dagen in beslag nemen. En ze kunnen niet anders dan wachten." 

De gekste dingen hebben we bedacht, we hebben zelfs het idee om een helikopter te charteren.

Kenneth Ferson

Kenneth wil de mannen absoluut thuis krijgen, met of zonder vrachtwagen. We proberen alle pistes te onderzoeken en te bekijken wat er kan of mag. "Ik heb al gevraagd of we met zelftestkits zelf met een auto er naartoe kunnen rijden, zodat het vlotter gaat. En ze met ons dan mee terug kunnen komen. De gekste dingen hebben we bedacht, we hebben zelfs het idee om een helikopter te charteren, maar we wachten af of dat kan voor de instanties." Dat ze dan alles moeten achterlaten is dan maar zo. "Wij zijn een familiaal bedrijf, en we willen hen echt helpen."

Heel wat Vlaamse truckers zitten vast in het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen