VRT NWS

Trucker Bert uit Brugge kan eindelijk terugkeren uit Groot-Brittannië, maar mist begrafenis van oma: "Hopelijk haal ik kerst wel nog"

Heel wat truckchauffeurs die vast zitten in Groot-Brittannië, hopen voor kerst nog thuis te geraken. Dat is niet ondenkbaar nu de haven van Dover weer open is. "Maar er zijn nog heel wat vraagtekens en mogelijke hindernissen", getuigt Bert Verkest uit Brugge. 

Nadat er in Groot-Brittannië een nieuwe variant was uitgebroken van het coronavirus en het land tijdelijk afgesloten was, zat trucker Bert Verkest uit Brugge vast. Ondertussen varen er alweer ferry's. Bert heeft al geboekt voor de overzet van Hill naar Rotterdam. Maar of hij kerst in eigen land zal halen, is lang nog niet zeker. Het is namelijk nog niet duidelijk wat er zal gebeuren eenmaal hij in Nederland aankomt. "Daar is inderdaad nog veel onzekerheid rond", zegt hij. "Zullen we het land binnenmogen zonder coronatest? Moet daar verder nog iets gebeuren? We krijgen bitter weinig informatie. We geraken in Nederland en voor de rest is het koffiedik kijken."

We geraken in Nederland en voor de rest is het koffiedik kijken

Bert Verkest, vrachtwagenchauffeur

Via Zeebrugge zou er veel minder onzekerheid zijn. Als Belg heeft  Bert daar geen coronatest nodig. Hoe dan ook mist hij morgen al een belangrijk moment. "Mijn grootmoeder wordt morgen begraven en ik ga te laat zijn", vertelt de trucker. "Normaal gezien komt de ferry toe in Rotterdam in de late namiddag. Zelfs als ik meteen naar België zou kunnen doorrijden, dan nog zou ik te laat komen. En dat is een heel spijtige zaak. Een klein lichtpuntje is misschien dat ik met kerstavond wel thuis zal zijn. Maar het komt heel hard binnen momenteel." 

Meest gelezen