Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

President Trump verwerpt coronasteunpakket van Congres en eist aanpassingen: "Dit is een schande"

De Amerikaanse president Donald Trump verwerpt het omvangrijke pakket van coronasteunmaatregelen dat goedgekeurd is door het parlement. Dat heeft hij via Twitter laten weten. Trump zegt dat er allerlei onnodige toevoegingen in het wetsvoorstel zitten die niets met de coronapandemie te maken hebben en hij wil dat de financiële steun voor elke Amerikaan opgetrokken wordt van 600 naar 2.000 dollar.

Trump vraagt dus grote aanpassingen aan het steunpakket. Nochtans had het Witte Huis al laten weten dat de president zijn handtekening zou zetten onder het steunpakket.

Na maanden van discussie hebben zowel het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden als de overwegend Republikeinse Senaat het pakket ter waarde van 900 miljard dollar (ongeveer 735 miljard euro) goedgekeurd.

Het steunpakket dat miljoenen huishoudens en kleine bedrijven door de coronacrisis moet helpen, wachtte enkel nog op een handtekening van president Donald Trump. Als Trump zijn veto stelt, dreigt een "shutdown" van de overheid vanaf 29 december. Dat wil zeggen dat een deel van de overheidsinstellingen het werk moet neerleggen door een gebrek aan financiering. Die is namelijk gekoppeld aan dit steunpakket.

Wat zijn de maatregelen?

Het tweede steunpakket omvat onder meer een eenmalige cheque van 600 dollar voor de meeste Amerikanen, en steun voor de miljoenen Amerikanen die sinds het uitbreken van de coronapandemie hun baan zijn kwijtgeraakt. Op zaterdag loopt een vorige steunregeling voor die Amerikanen af.

Ook wordt een steunregeling voor worstelende kleine bedrijven uitgebreid en gaat er meer extra geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en vaccindistributie. Het pakket wordt zowel door Democratische als Republikeinse kopstukken gezien als een compromis.

De verspillende en onnodige elementen moeten worden geschrapt

President Donald Trump

Trump noemt het pakket nu evenwel een "schande". In een toespraak waarvan hij een deel op zijn Twitterpagina plaatste (bekijk de video onder de tekst), zei Trump dat het steunpakket "niets met COVID-19 te maken heeft". Volgens de president gaan er via het pakket miljoenen naar onder meer andere landen en kunst- en cultuurinstellingen.

Trump vraagt het Huis van Afgevaardigden en de Senaat om de waarde van de steuncheque voor de meeste Amerikanen te verhogen van 600 naar 2.000 dollar en wil dat de "verspillende en onnodige elementen" uit de nota worden geschrapt. Het huidige pakket is volgens Trump heel anders dan hij had verwacht.

Meest gelezen