(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Turkse rechtbank veroordeelt ex-hoofdredacteur van oppositiekrant tot 27 jaar cel

De voormalige hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet Can Dundar is veroordeeld tot 27 jaar cel voor spionage en hulp aan een terreurorganisatie. De krant publiceerde in 2014 een verhaal waaruit moest blijken dat de Turkse geheime dienst illegaal wapens naar Syrië stuurde, en dat de Turkse overheid een gerechtelijk onderzoek daarnaar verhinderde. Dundar vluchtte na een eerdere veroordeling naar Duitsland en kreeg daar asiel. 

Een rechtbank in Istanbul heeft de in Duitsland wonende Turkse journalist Can Dundar tot meer dan 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank acht hem schuldig aan spionage en hulp aan een terroristische organisatie.

Daarmee wordt verwezen naar de verbannen Turkse prediker Fetullah Gülen, die in Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor een poging tot staatsgreep vier jaar geleden. 

De voormalige hoofdredacteur van de oppositiekrant Cumhuriyet kreeg achttien jaar en negen maanden gevangenisstraf voor het verkrijgen van staatsgeheimen met het oog op politieke of militaire spionage, aldus het vonnis.

(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

De rechtbank veroordeelde hem ook tot nog eens acht jaar en negen maanden voor het steunen van een gewapende terroristische organisatie zonder er lid van te zijn. Hij werd vrijgesproken van de beschuldiging van het onthullen van geheime informatie.

Dundar zag bui hangen en vluchtte naar Duitsland

De rechtbank heeft ook de arrestatie en repatriëring van Dundar bevolen. Dundar zag de bui hangen en vluchtte in de nazomer van 2016 al naar Duitsland.

De advocaten van Dundar waren niet aanwezig op de zitting. Ze zeiden geen "deel te willen uitmaken van een praktijk om een eerder beslist, politiek vonnis te legitimeren".

Dundar werd in 2016 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel voor het publiceren van staatsgeheimen, wegens een artikel dat in 2015 in Cumhuriyet verscheen over Turkse wapenleveringen aan rebellen in Syrië. Hij vluchtte daarom naar Duitsland, waar hij nu nog steeds woont.

Turkse president Reccep Erdogan zou woest zijn geweest toen het nieuws uitlekte van de wapenlevering in Syrië
AFP or licensors

Meest gelezen