Sara, Pierre, Bart, Domenico en Willy: het verhaal van vijf gezichten achter de duizenden coronadoden in ons land

Sinds de eerste coronadode in België op 11 maart zijn in ons land al meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19 bezweken en elke dag komen er nog bij. Achter elk getal zit een gezicht, een partner, familie en vrienden. Mensen die geen afscheid konden nemen, die niet geknuffeld zijn op de uitvaart, die geen herinneringen konden ophalen aan de koffietafel. Wij geven 5 coronadoden een gezicht en laten hun naasten vertellen. Zodat we ze niet zouden vergeten.

Pierre De Dobbeleer (81) - overleden op 29/10/2020

Pierre De Dobbeleer, "peter" voor Marthe Rutten (26). "Hij had zeker nog 10 jaar kunnen leven, werken, plezier maken."

Maar plots komt de hoest, de koorts en lonkt het ziekenhuis. Corona beslist er anders over en op 29 oktober komt het einde, zonder afscheid. Als kleinkind kan ze niet eens samen met haar ouders naar de begrafenis. Ze bezoekt vaak de troostplek bij de Sint-Jan de Dorpskerk in Diest. 

Marthe Rutten vertelt ons meer over haar peter: (en lees daarna verder onder de video)

Videospeler inladen...

Bart Bogaers (53) - overleden op 11/04/2020

In januari krijgt Bart Bogaers de diagnose kanker. In maart volgt zijn eerste chemobehandeling. Een paar dagen later moet hij naar het ziekenhuis met corona.

Zijn moeder Leona Appeltans (82) belt elke dag met hem in het ziekenhuis. Maar op een dag wordt de telefoon niet meer opgenomen. 

Leona neemt ons mee naar de laatste rustplaats van haar zoon: (lees daarna verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Sara Naghean (40) - overleden op 16/05/2020

"Sara was een juweel dat uit mijn handen is gevallen", zegt haar man Koobasi Faramarz. "Zij leefde elke dag alsof ze de lotto had gewonnen. Zij was verliefd op haar leven, haar thuis en haar twee kinderen."

Sara raakt besmet met het coronavirus via haar man die huisdokter is en het virus oploopt via één van zijn patiënten. "Dat doet heel erg pijn"’, zegt Dr. Faramarz. Het virus beschadigt haar longen en na 2 maanden opname in de intensieve diensten, overlijdt ze op 40-jarige leeftijd. Sara laat een echtgenoot en twee kinderen achter.

Haar man haalt thuis herinneringen op aan haar: (lees daarna verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Willy Kuijpers (83) - overleden op 17/11/2020

Willy Kuijpers breekt eind oktober zijn dijbeen en belandt in het ziekenhuis. De operatie is geslaagd, de revalidatie kan beginnen. 

Willy krijgt in het ziekenhuis corona. Kuijpers is jarenlang burgemeester van Herent voor Volksunie/N-VA en heeft een rijke parlementaire loopbaan. Hij voert zijn idealistische strijd voor de Vlaamse zaak, maar ook voor onderdrukte bevolkingsgroepen in de wereld.  Maar bovenal blijft hij "een fantastische papa", een geweldige partner. 

Zijn echtgenote Lieve De Vijver en zijn jongste dochter Goele nemen ons mee in hun afscheid: (lees daarna verder onder de video)

Videospeler inladen...

Domenico Vaccaro (53) - overleden op 19/11/2020

Domenico is ambtenaar, maar muzikant in hart en nieren. Hij brengt in juli nog een danceplaat uit. In augustus verliest hij zijn moeder. Terwijl een hechte Italiaanse familie vaak samenkomt om de dood van moeder te verwerken wordt Domenico ziek.

Op 22 oktober krijgt Domenico’s zus telefoon dat haar broer op intensieve zorg ligt met corona. Vanuit Dilsen-Stokkem haasten zussen Annemaria en Vanessa zich naar het ziekenhuis in Brussel, maar afscheid nemen zit er niet meer in.

Bekijk hier de getuigenis van de zussen Annamaria en Vanessa: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen