Videospeler inladen...

Frustraties bij wachtende vrachtwagenchauffeurs in Dover lopen hoog op: "Waarschijnlijk pas na Nieuwjaar thuis"

In het Verenigd Koninkrijk lopen de frustraties hoog op bij de vrachtwachtenchauffeurs die gestrand zijn in de haven van Dover. De haven is nochtans opnieuw open en chauffeurs met een negatieve coronatest kunnen vertrekken. Maar er heerst veel onduidelijkheid, en voor de chauffeurs zit er niets anders op dan te wachten. Vrachtwagenchauffeur Chris Beukelaers staat dan weer vast op het tarmac van de luchthaven van Kent en vreest dat hij pas na Nieuwjaar opnieuw voet aan wal kan zetten in Frankrijk, om dan terug te keren naar ons land. De grens was dicht sinds zondag omdat er een nieuwe variant van het coronavirus circuleert.

In het Verenigd Koninkrijk is de haven van Dover opnieuw geopend. Dat zijn de Britse en Franse regering gisteravond overeengekomen. Duizenden vrachtwagenchauffeurs die aan het wachten waren, kunnen vertrekken, als ze een negatieve coronatest voorleggen. Maar er is onduidelijkheid en het kan nog dagen duren voor iedereen weg is. 

In de haven van Dover liep de spanning vanmorgen op en er was wat duw-en-trekwerk tussen de politie en enkele chauffeurs. De frustraties bij een groepje truckers liep hoog op toen ze ontdekten dat ze niet binnen mochten. Ze blokkeerden de weg. Wat dan weer tot frustraties leidde bij anderen die wel een correcte negatieve test konden voorleggen, maar door de blokkage niet binnen geraakten. 

Bekijk hier beelden van een monsterfile op een Brits vliegveld (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

"Op overvolle parking zonder voorzieningen"

Ook verderop in Engeland staan heel wat truckers aan de kant, zoals Chris Beukelaers uit Boortmeerbeek. Zondag vertrok hij met machineonderdelen naar London, en 48 uur later is hij nog steeds niet thuis. Beukelaers staat samen met honderden andere chauffeurs op het tarmac van de internationale luchthaven van het Britse graafschap Kent.

"De landings- of startbaan is volledig voorzien als parking, en daar staan nu zo'n 5.000 vrachtwagens op", zegt Beukelaers. Maar de hygiënevoorzieningen zijn zeer beperkt: "Ik bevind me nu op een overvolle parking zonder voorzieningen. Onze eet- en drankvoorraad slinkt, en nergens in de buurt kunnen we iets kopen. Er staat één klein toiletje, en vuilbakken zijn er in de verste verte niet te bespeuren. Dus afval krijg je hier niet weg. De Britten zitten natuurlijk in een noodsituatie en ik heb wel het gevoel dat ze hun best doen", gaat Beukelaers verder. 

(Lees verder onder de foto)

ERIK VAN EYCKEN

Veel informatie sijpelt er verder niet door tot bij vrachtwagenchauffeurs: "Het enige dat we gehoord hebben, is dat er eerst een coronatest moet worden afgenomen en dat we met dat attest dan de haven van Dover binnen kunnen." Of Chris de eindejaarsperiode in België zal kunnen meemaken, is nog de vraag, gezien er 5.000 sneltests afgenomen moeten worden: "Alles hangt af van hoe vlot die tests verlopen. Maar ik heb er op dit moment geen zicht op. Het zal afwachten zijn", zucht Beukelaers.

(Lees verder onder de foto)

ERIK VAN EYCKEN

Ook de Belgische chauffeur Kristof Vorsselmans getuigt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Hij had vorige week nog etiketten geleverd aan Pfizer, die bestemd waren voor het coronavaccin. Vorsselmans is niet te spreken over het gebrek aan berichtgeving en de manke organisatie van de Britse autoriteiten.

Vorsselmans staat vast in Maidstone en is onderweg om de trein naar Folkestone te nemen. Collega's van hem staan al veel dichter bij Folkestone, maar zijn intussen al acht uur aan het aanschuiven. De politie gaat de coronatests afnemen in de file, zegt Vorsselmans, maar ook zij weten niet hoelang het nog zal duren. "Ik ben niet te spreken over deze toestand: Zo veel chauffeurs zo plotseling vast. De bazen zitten met de handen in de haren. Heel Engeland staat op zijn kop. Ik vind het schandalig."

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder ook de journaalreportage over de chaos aan de Brits-Franse grenspost voor vrachtwagens: 

Videospeler inladen...

Heel wat Vlaamse truckers zitten vast in het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen