Verlengd kerstweekend niet helemaal verloren: dit mag je wél nog doen tijdens de feestdagen

We staan aan de start van een verlengd kerstweekend zoals we er nog nooit één hebben meegemaakt. Dit jaar geen feestdis voor twintig mensen, kerststallentocht met de hele familie of skivakantie in de bergen. De coronamaatregelen doen ons flink aan mogelijkheden inboeten om de feestdagen door te brengen, maar helemaal verloren zijn ze gelukkig niet. We sommen graag voor je op hoe je kerst op een veilige manier kan beleven.

Met wie mag ik Kerstmis vieren?

 • Iedereen in het gezin heeft recht op 1 knuffelcontact, maar daarbij hoort een belangrijke kanttekening: er mag slechts 1 knuffelcontact tegelijkertijd over de vloer komen. Ben je bijvoorbeeld een gezin van 4, dan mag van slechts 1 gezinslid het knuffelcontact op kerstavond aanwezig zijn. Op kerstdag mag het knuffelcontact van een ander gezinslid aanschuiven.
 • Als alleenstaande mag je naast je knuffelcontact nog 1 andere persoon bij je thuis uitnodigen. Daarvan moet je wel afstand bewaren. Normaal gezien mag je hen niet tegelijkertijd ontvangen, maar op 24 óf 25 december geldt er een uitzondering op de regel: op een van deze twee dagen mag je wel beide contacten samen welkom heten. 
 • Jouw persoonlijke knuffelcontact moet voor een periode van 6 weken dezelfde zijn. Het is dus niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld op kerstavond je vader als knuffelcontact uitkiest, en je op kerstdag je beste vriend tot nauw contact bombardeert.
 • Binnenshuis worden kinderen jonger dan 12 beschouwd als een volwaardig knuffelcontact. Wilde je bijvoorbeeld je zus uitnodigen, dan zou zij haar dochtertje van 8 niet mogen meebrengen: dan zouden er twee knuffelcontacten tegelijk op bezoek zijn.
 • Wil je de komende dagen toch meer mensen zien, dan kan dat buiten en op afstand. Je mag met maximaal 4 personen - jezelf en 3 anderen - buitenshuis afspreken voor bijvoorbeeld een kerstwandeling of een aperitiefje rond de vuurkorf. Dit moeten niet steeds dezelfde mensen zijn. Buiten worden kinderen tot en met 12 jaar dan weer niet meegerekend, en mogen ze mee op pad.
 • Verlies de avondklok niet uit het oog: in Vlaanderen moet je voor middernacht thuis zijn, in Brussel en Wallonië is dat 22 uur. Glaasje te veel op? Het is toegestaan dat je knuffelcontact blijft slapen.
(Lees verder onder de foto)
Pixabay

Waarop moet ik letten als ik andere mensen zie?

 • Spreek je buitenshuis af met mensen die niet tot je gezin of nauwe contact behoren, houd dan steeds de basisregels in je achterhoofd: was regelmatig je handen, bewaar minstens 1,5 meter afstand en draag een mondmasker op plaatsen waar dat verplicht is of waar je geen afstand van elkaar kan bewaren. 
 • Je mag mensen in je tuin uitnodigen. Ook hier mag je met maximaal 4 mensen buiten zijn, kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Bestaat je gezin bijvoorbeeld uit 3 volwassenen, dan mag er dus nog 1 extra volwassene bij. Ben je een gezin van 5 volwassenen, dan mag je met je huisgenoten naar buiten, maar is iemand extra niet toegelaten.
 • Bezoek in je tuin kan enkel als ze zich niet in je huis moeten begeven. Gasten mogen binnen dus ook niet naar het toilet gaan. 
 • Je vraagt ze bovendien best om eigen bestek, borden en glazen mee te nemen, zodat je niets moet doorgeven en altijd afstand kan bewaren. 

Waarop moet ik letten als ik kerstinkopen doe?

 • Je kan last minute cadeautjes gaan kopen, maar funshoppen met het hele gezin is niet mogelijk: je moet in je eentje winkelen tenzij je hulp nodig hebt of minderjarig bent, en dat voor maximaal 30 minuten.  
 • Vergeet je mondmasker niet, ook wanneer je bij de traiteur of de bakker in de rij staat. 
 • Kerstmenu besteld in een restaurant? Je kan dit tot 22 uur afhalen of laten leveren. 
 • Vanaf 20 uur mag er nergens meer alcohol verkocht worden, nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten. 
(Lees verder onder de foto)
ROBIN UTRECHT

Wat met uitstappen of vakanties in binnen- en buitenland?

 • Je mag op vakantie in eigen land, en dat met je huisgenoten en/of 1 knuffelcontact. De bars en restaurants van hotels en B&B’s zijn gesloten, maar ze mogen wel maaltijden aanbieden op de kamer. 
 • Vier je kerst in de Ardennen? Een stevige wandeling in de sneeuw kan, maar de skipistes in ons land zijn gesloten. Er mag ook nergens skimateriaal worden verhuurd. 
 • Reizen naar het buitenland wordt sterk afgeraden, maar de grenzen zijn niet gesloten. Je kan met andere woorden je familie over de grens bezoeken met de feestdagen, al moet je natuurlijk wel rekening houden met de maatregelen die in dat land gelden. Op de website van Buitenlandse Zaken vind je alle reisadviezen en regelgeving.
 • Was je langer dan 48 uur in het buitenland, dan moet je voor terugkeer het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Op basis daarvan wordt bepaald of je in quarantaine moet. 
 • Krijg je familie of vrienden uit het buitenland voor langer dan 48 uur op bezoek en komen ze vanuit een rode zone, dan moeten ze vanaf 25 december een negatieve coronatest bij zich hebben.  
 • Moet je iemand oppikken op de luchthaven? Ook met niet-knuffelcontacten mag je in de wagen zitten. Wel moet je minstens 1,5 meter afstand kunnen bewaren, anders moet je allebei een mondmasker dragen. 

Kan ik naar een kerstviering?

 • In principe is een kleine eredienst mogelijk: in een gebedshuis mogen 15 personen aanwezig zijn, kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar niet meegerekend. Je vraagt best na bij jouw gemeente of er iets georganiseerd wordt. Enkele grote gebedshuizen streamen hun kerstviering live via hun website of op regionale televisie.
(Lees verder onder de foto)
Nicolas Lambert

Wat als ik mij niet aan de maatregelen houd?

 • Lockdownfeestje op de planning? Als aanwezige riskeer je een boete van 750 euro, voor de organisator loopt dat op tot 4.000 euro. Het bevoegde parket kan ook beslissen om de fase van minnelijke schikking (dus een boete) over te slaan en je onmiddellijk voor de rechter te dagen. 
 • Alles wat met een lockdownfeest te maken heeft, mag in beslag worden genomen: muziekinstallaties, tapkranen maar ook mobiele telefoons en zelfs de auto's van de feestvierders. 
 • De politie mag je huis binnengaan, maar moet toestemming hebben van het parket of van de bewoner of huurder van het pand. 
 • Drones zullen niet worden ingezet om te controleren of er lockdownfeestjes aan de gang zijn. 
 • Overtreed je andere coronamaatregelen, zoals het niet naleven van de nachtklok, dan kan je een boete van 250 euro opgelegd krijgen. 

Meest gelezen