Foto: Radio 2

2.000 arme Gentenaars krijgen gratis kerstmaal

2.000 Gentenaars en gezinnen die in armoede leven zullen dankzij Voedselondersteuning Gent, Ateljee en KRAS kunnen genieten van een gratis kerstmaal. Dat was broodnodig, want de vraag is sterk gestegen door de coronacrisis. “We bedelen zelfs 1.000 maaltijden meer dan in 2019”, zegt Tom Wauters, algemeen directeur van Ateljee.

Kalkoenfilet met een peperroomsausje, gevulde appel, groene boontjes en rösti aardappelen en een chocoladetaartje. Dit jaar kunnen maar liefst 2.000 arme Gentenaars van al dat lekkers genieten. “Door dit initiatief kunnen we mensen die het echt nodig hebben een lekkere maaltijd bezorgen op kerstavond of op oudejaar”, aldus Wauters. Voedselondersteuning Gent ondersteunt het project financieel, door zes euro per hoofdgerecht en twee euro per dessert te betalen. KRAS vzw verdeelt de maaltijden via de voedselondersteuningspunten in de wijken. De medewerkers in de sociale restaurants van Ateljee bereiden de maaltijden.

Een van die bereidwillige mensen is kok Freek. “Door de coronacrisis zijn wij al een tijdje gesloten. Met een team van vier mensen en een verantwoordelijke bereiden we een kerstmaaltijd voor al die mensen. Op die manier kunnen we hen een hart onder de riem steken. Ik ben zelf twee maanden technisch werkloos geweest. Het is een zegen als je dan iets kunt doen voor al die arme mensen.”

Twee uitverkochte Ghelamco Arena's

In Gent leven er naar schatting 42.000 mensen in armoede. Dat is even veel als een stad zoals Lokeren of twee tot de nok gevulde Ghelamco Arena’s. “De coronacrisis heeft daar niet veel goeds aan gedaan”, gaat Tom Wauters verder. “Er is ook een pak meer vraag naar hulp en voeding. In vergelijking met een jaar geleden verdelen we ruim 1.000 pakketten meer tijdens de eindejaarsperiode. Nu, honger is niet alleen iets waarmee mensen in armoede tijdens de feestdagen mee moeten afrekenen. Ze hebben dat het hele jaar door.”

kasto80

Meest gelezen