Oplichter doet zich via whatsapp voor als zoon burgemeester Zoutleeuw: "Bank kon gelukkig geld recupereren"

De burgemeester van Zoutleeuw Boudewijn Herbots heeft zich bijna laten vangen door een online fraudeur. Iemand had zich via Whatsapp voorgedaan als zijn zoon en vroeg om geld. Herbots had het bedrag al overgeschreven, maar besefte dankzij zijn vrouw dat het om een bedrieger ging. De bank kon de overschrijving gelukkig tijdig tegenhouden." 

"Dag papa, kan je me wat geld storten, mijn gsm is stuk."
Verschillende mensen kregen de afgelopen weken en maanden dit bericht op hun gsm. Niet met een bekend nummer, maar dat komt zogezegd omdat de gsm niet meer werkt. Telkens gaat het om een fraudeur. Al hebben heel wat mensen dat niet meteen door. Ook niet de burgemeester van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots. "Ik ken mijn papenheimers dus het had best wel gekund. Maar toen ben ik zo dom geweest om te antwoorden met namen van mijn drie zonen: Anton, Lucas, Willem? Om zo te weten wie zijn gsm had laten vallen. Verschrikkelijk dom van me, want zo gaf ik informatie prijs. Ik kreeg antwoord dat het om Anton ging. Hij vroeg me om een paar facturen te betalen omdat hij ook problemen had met zijn computer. Ik heb nog geprobeerd om te bellen op dat nummer maar kreeg niemand aan de lijn. Eigenlijk moest ik het oude nummer nog eens proberen, maar daar heb ik niet aan gedacht..." 

Ik kreeg een Duits rekeningnummer. Vreemd, maar je staat daar op dat ogenblik niet bij stil. Ook al ging het om een groot bedrag van 1000 euro

Na heel wat héén-en-wéér te sturen, krijgt Herbots een Duits rekeningnummer via Whatsapp. Zijn zogenaamde zoon vraagt om een bedrag over te schrijven. Dat het om een Duits nummer gaat, vindt de burgemeester vreemd, maar hij staat er verder niet bij stil.  "Kerstmis staat voor de deur, dan kan zo'n betaling wat langer op zich wachten. Daarom had ik ze meteen gedaan. Ook al ging het om een groot bedrag, 1000 euro. Zo naiëf kan je dus zijn. Ik vertrouwde het nog echt op dat ogenblik. Mijn vrouw is gelukkig nuchterder dan ik. Zij stelde zich meteen de vraag of het Anton wel was. Toen kreeg ik ook argwaan. Ik heb dan een berichtje gestuurd met de vraag wat de naam van onze kat is. "Waarom vraag je dat", was het antwoord. Toen heb ik onmiddellijk de bank gebeld. Zij hebben er alles aan gedaan om de storting tegen te houden, en een kwartier later stond het geld weer op mijn rekening." 

En de naam van de kat is...

Eind goed, al goed. Al wil de burgemeester met zijn verhaal ook iedereen waarschuwen: "Bij mails ben ik altijd voorzichtig, maar via whatsapp was ik helemaal mee in het verhaal. Mensen moeten echt heel alert zijn voor zo'n fraude, ik ook." En dan de vraag die iedereen zich stelt: Hoe heet de kat van burgemeester Boudewin Herbots? "Suzy! Of misschien ook niet. Ik wil andere oplichters geen munitie geven (lacht)." 

Meest gelezen