Radio 2

Minister Ben Weyts is "warme luisteraar" van Radio 2: "Mantelzorgers die ik opbelde hadden nood aan mentaal schouderklopje"

Net als alle ministers van de Vlaamse regering zet ook Ben Weyts (N-VA) zich tijdens de Warmste Week in als warme luisteraar van Radio 2. Hij belde verschillende mantelzorgers op om te horen hoe het met hén gaat in deze zware periode.

"Die mensen bekommeren zich altijd om anderen. Als je dan even doorvraagt van "Maar hoe gaat het met ú", dan krijg je eerst een genuanceerd antwoord. Zo van "Ja, alles goed hoor." Maar eigenlijk hebben zij er ook deugd van als ze erkenning krijgen voor hun werk. Van dat mentale schouderklopje. Het gaat tenslotte ook om hen en niet alleen om de mensen die zij verzorgen", vertelt Weyts.

Gesprekken uitgelopen

De minister heeft ook in deze eindejaarsperiode een drukke agenda en had oorspronkelijk een uur uitgetrokken om naar mensen te luisteren. "Maar uiteindelijk is dat een dik anderhalf uur geworden. Je wordt een beetje meegesleept in die gesprekken. Het waren allemaal verschillende persoonlijkheden uit verschillende provincies. Mijn laatste telefoontje was er een met een oud-leekracht uit Kluisbergen die ook nog eens Vlaamsgezind bleek te zijn. Dus je kan je inbeelden dat we gespreksstof genoeg hadden (lacht)." 

Luisteraars van Radio 2 kunnen zich via de website aanmelden als warme luisteraar. Zij kunnen dan via de sociale organisaties Samana (voor chronisch zieken en zorgbehoevenden), Bond Zonder Naam, de NAH Liga (voor mantelzorgers) en Blindenzorg Licht en Liefde mensen opbellen die nood hebben aan een goed gesprek.

Meest gelezen