Radio 2

Blankenbergse vrouwen zamelen geld in voor gezin dat getroffen is door zware brand

In Blankenberge heeft een groep vrouwen collectebussen verdeeld bij een aantal winkels. De bedoeling is om geld in te zamelen voor het gezin uit de Koning Albert I-laan dat deze week getroffen is door een zware brand. Alle spullen van de familie gingen in de vlammen op. De ouders liggen nog in het ziekenhuis, de kinderen logeren bij een tante. 

Zondagnacht brak in Blankenberge een hevige brand uit in een klein flatgebouw aan de Koning Albert I-laan. Eén van de gezinnen, een paar met 3 kinderen, kon net nog ontsnappen, ze waren gewekt door de rookmelders. De ouders raakten wel zwaargewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. De papa ligt zelfs nog altijd in coma. Bovendien zijn zo goed als al hun spullen vernield.

Buurvrouw Griet Soens en een vriendin,  Cindy De Jaeger, besloten iets voor het gezin te ondernemen. "Ik ken de kinderen van dat gezin omdat ze op de school zitten waar mijn dochter vroeger zat. Ik had het er met Cindy over hoe erg dat moet zijn voor dat gezin, zeker in deze periode. En toen zijn we op het idee gekomen om geld in te zamelen. Ook 2 juffen van de school en nog 2 andere mama's doen mee ondertussen."

Een echt feest wordt het vanavond natuurlijk niet voor de kinderen, maar we willen het toch zo gezellig mogelijk helpen maken

Griet Soens, behulpzame buurvrouw

De dames verdeelden 25 collectebussen bij lokale handelaars. Ze openden ook een rekeningnummer voor het gezin. "We zijn die bussen gisteren en eergisteren gaan rondbrengen", vertelt Griet. "Het is nog wachten wat het resultaat zal zijn, maar ik hoorde van de handelaars dat sommige mensen er geldbriefjes insteken. Dus het ziet er goed uit. Niet dat mensen zich nu verplicht moeten voelen om veel te geven. We hebben altijd gezegd: veel kleintjes maken groot. Dus zelfs al geeft iemand 1 eurocent dan is dat ook ok." 

Ook de handelaars zelf tonen zich erg solidair en laten weten dat ze het gezin willen helpen met eten. "Ze geven ook geschenkjes", weet Griet. "Ik ga nu voor de kinderen, die bij hun tante verbliijven, een geschenkmand maken met alle chocolade en snoep die we hebben ontvangen. Een handelaar bood zelfs servetten aan om de feesttafel te versieren vanavond. Niet dat het een echt feest zal worden, maar we willen toch iets van gezelligheid creëren voor die kinderen."

Onderbuur aangehouden

Eerder deze week bleek dat de brand mogelijk is aangestoken. Een onderbuur is opgepakt en wordt minstens al verdacht van schuldig verzuim, wat wil zeggen dat hij de slachtoffers bewust niet geholpen heeft. Hij zou erg boos geweest zijn omdat het flatgebouw onlangs verkocht is, alle bewoners hadden het nieuws gekregen dat ze binnen de 6 maanden zouden moeten verhuizen. Verder onderzoek zal uitwijzen wat de rol van de man precies was in de brand.  

Meest gelezen