Peter Malaise

Bommelsfeesten in Ronse: online optredens en koningspaar rijdt op praalwagen langste parcours ooit 

Geen traditionele Bommelsfeesten in Ronse in 2021. De Bommels organiseren volgend jaar een online event met optredens op lokale radio en televisie. Het huidige koningspaar zal ook volgend jaar de kroon behouden. Zij gaan op een praalwagen doorheen alle grote straten van Ronse rijden. "Dit is het langste parcours ooit", zegt schepen Ignace Michaux (CD&V) trots. 

Het weekend van 9 januari maakt Ronse zich op voor de jaarlijkse Bommelsfeesten. Al zullen die er net iets anders uitzien. "Met de Stedelijke Raad der Bommels hebben we gezocht naar een coronaproof versie ", zegt schepen Ignace Michaux. "We hebben gekozen voor een volledig online event. Zo kunnen de mensen de Bommelsfeesten vanuit hun luie zetel vieren met hun knuffelcontact." De feesten zullen te volgen zijn via heuse Bommels-radio en Bommels-televisie, in samenwerking met de lokale media. Zo zal het optreden op zaterdagavond op de Grote Markt dit jaar volledig live te zien zijn. In aanloop naar de Bommelfeesten kunnen feestvierders ook al ook vanaf 5 januari tot 11 januari op de frequentie 92,5 MH terecht, waar de Bommels een week lang live radio zullen maken. 

We wilden absoluut een volwaardig alternatief voor de Bommelsfeesten voorzien, hoe moeilijk dat ook zou zijn

Ignace Michaux (CD&V), schepen van Bommels en Fiertel

Kinderen worden niet vergeten

Ook de jaarlijkse teken- en knutselwedstrijd voor de kinderen verloopt anders dan normaal. Toch vindt de stad belangrijk om de kleinsten niet te vergeten. "Enkele weken geleden hebben we duizenden tekeningen verspreid onder de scholen in Ronse", legt Michaux uit. "Nu vragen we heel simpel om de tekeningen in te kleuren. Wie zijn of haar tekening binnenbrengt, krijgt een leuk geschenkje en een zakje snoep." 

Geen nieuw koningskoppel, wel langste stoet ooit

Elk jaar in november kiest Ronse normaal een nieuwe Bommelkoning en -koningin, die de stad daarna een jaar lang mogen vertegenwoordigen. Maar door de coronacrisis kon dit jaar geen verkiezing plaatsvinden en dus mag het huidige Bommelskoppel de kroon nog een jaartje langer opzetten. Omdat zij in het echt ook een koppel zijn, mogen zij op zaterdagavond samen in een praalwagen doorheen alle centrumstraten van Ronse rijden. "Zo willen we de Bommelssfeer tot aan de mensen hun voordeur brengen", vertelt Michaux. Om exact te weten wanneer de stoet voorbij jouw huis rijdt, monteert de organisatie een gps en videocamera bovenop de praalwagen. "Inwoners kunnen vanop hun gsm of laptop meevolgen waar de praalwagen zich bevindt." 

"We hebben nog niet exact berekend hoe lang de stoet zal duren, maar we gaan ervan uit dat de praalwagen 4 uur onderweg zal zijn om op een mooi tempo alle centrumstraten te doorkruisen", zegt Michaux trots. 

kasto80

Meest gelezen