VRT

Brexitakkoord voorgesteld: opluchting bij West-Vlaamse groentenbedrijven

Californië heeft zijn Silicon valley, West-Vlaanderen heeft zijn "Vegetable Valley" en is een erg grote speler op het vlak van diepvriesgroenten. De groentenbedrijven zijn opgelucht dat er eindelijk een akkoord is. 

De details van het akkoord moeten nog doordringen. Het akkoord werd pas rond vier uur vanmiddag voorgesteld. Maar het is heel belangrijk nieuws dat er een akkoord is, zegt Klaas Mouton van diepvriesgroentenbedrijf Ardo in Ardooie: "Ja, natuurlijk zijn we blij. We waren natuurlijk voorbereid op de verschillende scenario's, maar we zijn blij dat er duidelijkheid is, en we zijn natuurlijk ook blij dat de vrije handel gevrijwaard lijkt te worden. Ardo is actief in de UK, dus we hebben daar onze eigen site. Maar wekelijks vertrekken er toch een 20-tal vrachtwagens naar de UK en als er geen deal was geweest, dan zou er toch een taks van zo'n 14% komen, om onze bevroren groenten, fruit en kruiden tot in Engeland te brengen, wat dan finaal aan de consument zou doorgerekend worden."

Opluchting

De "Vegetable Valley" heeft bedrijven als Greenyard, D'Arta, Pasfrost, Ardo en het lijstje is nog lang niet af. Ardo is het bedrijf van de familie Haspeslagh. Het bedrijf zoals we het nu kennen onstond in 2014. De groentenactiviteiten van de familie waren verdeeld geraakt onder "Ardo" en "Dujardin Foods". Maar de neven besloten elkaar niet langer meer te beconcurreren. De fusie leidde tot het huidige Ardo, een bedrijf van 4.000 werknemers, verspreid over 21 vestigingen over de hele wereld van diepgevroren groenten, fruit en kruiden. In West-Vlaanderen zijn er vestigingen in Ardooie, Koolskamp en Kortemark. In 2018 werd Ardo in ons land nog uitgeroepen tot onderneming van het jaar. Zulke bedrijven volgden de Brexitonderhandelingen op de voet en zijn nu opgelucht. 

Vergro

Ook bij het bedrijf Vergro in Meulebeke zijn ze tevreden met het bereikte handelsakkoord. Vergro levert groenten en fruit aan grote Britse warenhuizen zoals Tesco. Het Verenigd Koninkrijk is 25 procent van de omzet. Bij Vergro werken 80 mensen waarvan 30 in Meulebeke. De rest van het personeel werkt in Mechelen en in Sint-Truiden. Bedrijfsleider Dominiek Noppe was bang dat invoertaksen hun producten duurder zouden maken. Dat zou de Britten er op termijn doen aanzetten om zelf goedkopere groenten te telen. Dat gevaar lijkt voorlopig bezworen, zegt Dominiek Noppe  van Vergro: "Ik denk dat het gemiddeld tien procent taks is, die de Britten zouden heffen op groenten en fruit, dat zou onze producten duurder maken, zodanig dat de Britten er misschien gebruik zouden van maken om zelf groenten te telen. Dat was geen onmiddellijk gevaar, maar dat kon wel gespeeld hebben binnen afzienbare tijd. Dus, het feit dat er een akkoord is en, geen invoertaksen is voor ons een pluspunt hè."

Meest gelezen