Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wereldberoemde Colosseum in Rome krijgt opnieuw een arenavloer

Het Colosseum, het wereldberoemde antieke amfitheater in Rome, krijgt opnieuw een arenavloer. Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini aangekondigd. Een budget van 18,5 miljoen euro is vrijgemaakt voor de verbouwing, die eind volgend jaar van start zou moeten gaan. 

Het Colosseum, officieel het Amphitheatrum Flavium, stamt uit de eerste eeuw na Christus. Zoals de naam aangeeft, werd het gebouwd door de Flavische keizers: onder Vespasianus begon de bouw, onder Titus werd het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk ingehuldigd. 

Vechtende gladiatoren en wilde dieren vermaakten er een publiek van 50.000 toeschouwers. 

Associated Press

Het bijna 2.000 jaar oude bouwwerk blijft tot de verbeelding spreken en is de populairste toeristische bezienswaardigheid van Italië. Maar de Italiaanse regering wil het nog aantrekkelijker maken, en zal daarom de arenavloer laten heraanleggen. 

Voor het werk is 18,5 miljoen euro vrijgemaakt, de oproep voor aanbestedingen eindigt op 1 februari. Als alles naar wens verloopt, moeten de werkzaamheden eind volgend jaar starten.  

Ondergrondse gangen

Tot de 19e eeuw had het Colosseum een vloer, maar hij werd verwijderd om de wirwar van ondergrondse gangen en tunnels tentoon te stellen. Het gangenstelsel zal dus opnieuw worden bedekt, maar zal te bezichtigen blijven: de plannen voor een nieuwe vloer omvatten ook een lift waarmee bezoekers het ondergrondse Colosseum kunnen bezoeken. 

Het oorspronkelijke Colosseum had ook liften en valluiken, waarmee gladiatoren en dieren rechtstreeks op de scène konden worden gebracht. Hoe dat allemaal mogelijk werd gemaakt, zou in het vernieuwde Colosseum veel duidelijker kunnen worden getoond. 

LaPresse

Maar bezoekers zullen in de toekomst dus ook in het midden van de arena kunnen gaan staan, op de plaats waar de gladiatoren in actie kwamen.

Door de aanleg van een vloer moet het ook mogelijk worden om culturele evenementen en shows te organiseren in het Colosseum.

Meest gelezen