Dan toch een vleugje kerstsfeer in Bokrijk. "Artistieke publieksbegeleiders zorgen er op een ludieke manier voor dat de regels worden nageleefd".

Wie het bos of het park om de hoek even beu is, vindt tijdens de kerstvakantie aangename afwisseling in Bokrijk. Geen toverachtig winters evenement dit jaar, maar alsnog een vleugje kerstsfeer in samenwerking met het Dommelhof. In het Openluchtmuseum wandel je gratis langs de oude huisjes via een vaste route van vier kilometer. Artistieke publieksbegeleiders helpen iedereen op een ludieke manier de coronaregels voor ogen te houden

“We hebben kosten nog moeite gespaard om alles veilig te laten verlopen”, zegt Hilde Schoefs, museumconservator. “We zoeken al het hele jaar naar creatieve oplossingen. Zo hebben we alle kranen in de sanitaire gedeeltes dit jaar vervangen door automatische exemplaren. Maar we hebben ook geïnvesteerd in andere hygiënische en organisatorische maatregelen. Wie een bezoekje wilt brengen aan het museum of de speeltuin weet op voorhand perfect waaraan hij zich kan verwachten. Je kan de drukte op de parking en in beide parken online raadplegen. Maar ook bij het binnenrijden- of wandelen geven druktvbarometers je de stand van zaken. Zowel in het museumwandelpark als in de speeltuin laten we maximum 1.000 bezoekers toe. Artistieke publieksbegeleiders zien er op een vrolijke manier op toe dat iedereen genoeg afstand houdt en in zijn eigen bubbel blijft.”

Pure nostalgie

De coronaregels lijken de pret alvast niet te drukken “Alleen het bakkerijtje is open en een picknick is niet toegelaten”, stelt een gepensioneerd koppel vast. “Maar dat deert ons niet. Wij eten straks wel een hapje. Eigenlijk zijn wij boswandelaars, maar we geven onze ogen hier de kost. We genieten volop van de schoonheid langs de wandelroute in het museum. Dit is voor ons pure nostalgie. Bovendien doet het deugd om nog eens andere mensen met kinderen te zien voorbij lopen.”

“Een ideale daguitstap met de kinderen”, zegt een mama van twee. “We wisten op voorhand dat het aangenaam zou zijn omdat we de website hadden gecheckt. Het museum en de speeltuin vallen perfect te combineren. Muziek, vuurkorven en lichtanimatie maken de wandeling erg sfeervol. Zo komen we ook dit jaar een heel klein beetje in de feeststemming.”

Het museumwandelpark en speeltuin zijn nog gratis te bezoeken tot en met 3 januari, behalve op 25 december en op 1 januari. Vanaf 9 januari zijn beide parken enkel geopend in het weekend. 

Meest gelezen