Embraer-toestellen op Melsbroek
BELGA/DOPPAGNE

Defensie neemt afscheid van "vipvliegtuigen" voor koningen en ministers (en huurt nu twee toestellen)

Defensie neemt vandaag de laatste drie vliegtuigen uit dienst waarmee het vips zoals regeringsleden en de koninklijke familie vervoerde. Het gaat om twee Embraer-vliegtuigen van het type ERJ-135 en een gehuurde Airbus. Ons land heeft nu voor het eerst geen eigen vliegtuigen meer om vips te vervoeren. Defensie huurt nu in de plaats twee luxe Falcon 7X-toestellen. 

De twee Embraer-toestellen van het type ERJ-135 zijn verkocht aan een Franse onderneming en worden overgevlogen van de militaire luchthaven van Melsbroek naar Brest in het westen van Frankrijk.  

Twee grotere broers, namelijk Embraer ERJ-145-toestellen met 49 zitjes, wisselden vorige maand al van eigenaar. 

Bekijk hieronder beelden van de inhuldiging van de Embraers ERJ-135 in 2001 op de luchthaven van Melsbroek (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Koning Filip en koningin Mathilde stappen uit een Embraer 145

Defensie verkocht haar vier Embraer-toestellen in december aan het Franse bedrijf "Amelia by Regourd Aviation". De nieuwe eigenaar zal ze inzetten voor regionale vluchten over Europa en Afrika.

De prijs die Defensie kreeg voor de vier toestellen werd niet bekendgemaakt.

Embraer-toestellen

De Embraer-toestellen waren sinds oktober 2000 in bezit van Defensie. De capaciteit wordt vervangen door twee Falcon 7X-toestellen die Defensie sinds dit jaar least via Abelag Aviation. De Falcon 7X wordt geproduceerd door het Franse Dassault Aviation. 

Defensie kampt al een tijdje met te weinig technisch personeel. Door het uitbesteden van de zogenoemde "witte vloot" wil Defensie besparen op kosten van onderhoud.

Daarom werd twee jaar geleden door de vorige regering beslist om de inmiddels verouderde "witte vloot" te verkopen, en (minder) nieuwe toestellen te huren. Alles samen zou dat een besparing moeten opleveren op korte termijn.

De vraag blijft of ons land vanaf nu in alle omstandigheden een beroep zal kunnen doen op de twee toestellen. 

Ons land huurt nu twee luxe Falcon 7X-toestellen
Dassault Falcon©

Enkele jaren geleden beschikte ons land ook over een eigen militair passagierstoestel van Airbus. Het ging om een toestel dat tweedehands was aangekocht, en dat een weinig gebruikelijke (en dus dure) motorenconfiguratie had. 

Toen de Airbus uit dienst werd genomen, koos de regering ervoor via een Portugese firma een nieuw toestel te huren. Maar ook de huur van dat toestel, een kleiner type van Airbus, wordt vandaag stopgezet. De huur bleek geen succes omdat het bereik en de cargoruimte van het gehuurde toestel te klein bleken voor de behoeften van ons land. 

Ons land neemt intussen wel deel aan het MRTT-programma, waarbij het over een toestel voor transport en luchttanken beschikt dat in Eindhoven staat. Het gaat ook om een toestel van Airbus.

Tot enkele jaren geleden bezat ons land ook een Airbus-passagiersvliegtuig
BELGA/GAUDIN
De Airbus werd ingezet om Belgen, onder meer in 2010 uit Haïti te evacueren
Foto Kurt bvba
Oud-premier Yves Leterme
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel
Oud-premier Herman Van Rompuy, met een lokale bakker
BELGA/DOPPAGNE

Meest gelezen