Helden, herdenking én Hooverphonic: hoogtepunten uit speciale kerstuitzending "Kerst met 11 miljoen"

Vanavond was op Eén, VTM, Vier, La Une en RTL-TVI de kerstspecial "Kerst met 11 miljoen" te zien. Een unieke live-uitzending op vijf Belgische televisiezenders tegelijk, met de bedoeling om alle Belgen op deze bijzondere kerstavond toch een gevoel van verbondenheid en hoop te geven. Veel livemuziek, pakkende getuigenissen en ook een eerbetoon aan alle slachtoffers van het coronavirus. Dit waren de beste fragmenten.

Vijf presentatoren van vijf Belgische zenders heten samen kijker welkom

Het was een uniek beeld in ons Belgisch tv-landschap: vijf presentatoren van vijf verschillende Belgische zenders in één tv-programma. Op die manier opende de speciale kerstuitzending "Kerst met 11 miljoen" vanavond, live vanop de Grote Markt in Brussel. 

De vijf presentatoren, dat waren Danira Boukhriss Terkessidis (Eén), Salima Belabbas (RTL), Cathérine Moerkerke (VTM), James Cooke (Vier) en Laurent Henrard (La Une). 

Samen riepen ze op om vanavond een extra lichtje aan te steken. Een kaarsje of een lampje voor wie u wil bedanken, voor wie u mist, of met wie u vanavond Kerst wilde vieren. 

Zo begon het programma:

Videospeler inladen...

Koninklijke familie bezoekt zorginstellingen

Koning Filip wijdde zijn volledige kersttoespraak dit jaar aan de coronacrisis. En ook de rest van de koninklijke familie heeft zich ingezet voor wie het moeilijk heeft.

De vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde, prinses Elisabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel en prinses Eleonore bezochten verschillende zorginstellingen om de bewoners een hart onder de riem te steken. 

Videospeler inladen...

Herdenkingsmoment voor alle coronaslachtoffers

Het hoogtepunt van de kerstuitzending was een pakkend eerbetoon voor alle slachtoffers van het coronavirus. 

"We hebben allemaal de impact van de coronacrisis op ons leven gevoeld", zei Danira Boukhriss Terkessidis. "En we hebben heel wat mensen, dierbaren en geliefden verloren aan dat verschrikkelijke virus."

"Op deze kerstavond denken we aan hen en hun families", zei James Cooke. "Het gemis wegnemen kunnen we niet, maar hopelijk vinden hun nabestaanden kracht en troost in dit herdenkingsmoment."

Scala en Kolacny Brothers zorgden voor de muziek tijdens het herdenkingsmoment, met een cover van het nummer "Yellow" van Coldplay.

Videospeler inladen...

Helden van de crisis

Naast slachtoffers zijn er in deze crisis ook heel veel helden. Alle mensen die hun steentje bijdragen, hoe groot of klein ook. 

Doorheen de uitzending kwamen verschillende van die mensen aan bod, van mensen uit de zorgsector tot bijvoorbeeld een mantelzorger, of iemand die tramstellen poetst en ze ontsmet. Of een boswachter wiens job plots veel belangrijker lijkt nu mensen veel meer de natuur opzoeken.

Hieronder een kleine selectie van de vele getuigenissen:

Videospeler inladen...

Hooverphonic en zangeres Geike Arnaert herenigd

"Kerst met 11 miljoen" zat ook boordevol livemuziek van allerlei Belgische artiesten. Clouseau bracht bijvoorbeeld een integer duet met Charles, de winnares van "The Voice Belgique". 

Ook Axelle Red, Jasper Steverlinck, Typh Barrow en Lous and the Yakuza stonden op het programma.

En na een pauze van 12 jaar hebben Hooverphonic en zangeres Geike Arnaert opnieuw opgetreden. Voor het eerst voor zo'n groot publiek brachten ze het nummer "Mad about you", live vanuit de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.

Herbeleef hoe dat klonk:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de volledige uitzending van "Kerst met 11 miljoen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen