Videospeler inladen...

Commissievoorzitter Von der Leyen over handelsakkoord met Londen: "Het was een lange en bochtige weg"

Na maanden van onderhandelen hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een handelsakkoord bereikt, waardoor Londen op 1 januari uit de gemeenschappelijke markt kan stappen, zonder harde brexit. Dat hebben Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-onderhandelaar Michel Barnier bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. 

"We hebben eindelijk een akkoord", aldus Von der Leyen. "Het was een lange, maar bochtige weg." De Commissievoorzitter heeft het over een goed, een eerlijk en een evenwichtig akkoord, maar zei er ook bij dat de onderhandelingen lang en moeilijk waren. "We moeten de pagina omdraaien en naar de toekomst kijken", aldus Von der Leyen. "We moeten de brexit nu achter ons laten. Onze toekomst ligt in Europa."

Vandaag is een dag van opluchting getint met treurnis

EU-onderhandelaar Michel Barnier

"De klok is niet meer aan het tikken", zegt Michel Barnier. "Vandaag is een dag van opluchting, getint met treurnis als we het verleden met de toekomst vergelijken."

Volgens Barnier moet het bereikte akkoord nu aan de Europese Raad van de 27 staats- en regeringsleiders en het Europees Parlement worden voorgelegd. Volgens de onderhandelaar kent dit akkoord zijn gelijke niet als je kijk naar de compexiteit en de onderwerpen waarop het slaat.

Bekijk hieronder de verklaring van Ursula von der Leyen en lees voort onder het videofragment.

Videospeler inladen...

We hebben weer controle over ons eigen lot

Britse premier Boris Johnson

De Britse premier Boris Johson kondigt het nieuws over een akkoord aan op Twitter. "Het akkoord is rond", klinkt het triomfalistisch. Vrij snel daarna gaf ook Johnson zijn persconfererntie. "We hebben weer controle over ons eigen lot", aldus de Britse premier, die vooral benadrukt wat de Britten uit de brand hebben gesleept en dat ze autonomer zij geworden. "We zullen een onafhankelijke kuststaat zijn", zegt hij.

"Wij zullen de belangrijkste markt van de Europese Unie zijn", aldus de Brtitse premier, die het nog had over "het goede nieuws uit Brussel". "En nu spruiten", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de "Brussels sprouts", die de Britten vanuit de EU invoeren. 

Lees voort onder de tweet.

Veel reacties ten gronde zijn er nog niet. De tekst van het akkoord is dan ook nog niet bekend. Premier Alexander De Croo (Open VLD) is in elk geval positief omdat er een akkoord ís.

Lees voort onder de tweet.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt het goed dat er een eind komt aan de onzekerheid, maar wijst op de grote iumpact van de brexit op Vlaanderen.

Lees voort onder de tweet.

Ook Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) denkt aan de gevolgen. "Er is nu een deal, maar er zijn toch nog zware effecten voor onze economie", zegt ze aan VRT NWS. "Volgens een onderzoek van de KUL is er een risico voor 6.000  gezinnen die rechtstreeks getroffen zouden kunnen worden."

Er is nu een deal, maar er zijn toch nog zware effecten voor onze economie

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)

Het onderhandelingsproces was gisteravond in een stroomversnelling geraakt. Sinds vanmorgen vroeg kampeerden journalisten vóór Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Die zou vanmorgen een persconferentie geven, maar de journalisten moesten het stellen met een echt kat- en muisspel, met een duif in de rol van muis. Larry, de kat van Downing Street, had het gemunt op de duif, maar die wist ternauwernood uit de klauwen van het beest te blijven.

Het bleken ook beestjes te zijn die het de onderhandelaars moeilijk maakten: kwesties rond de af te spreken visquota. Het heeft nog wat extra tijd gekostr om die uit te vissen. 

De tekst van het handelsakkoord zou zo'n 2.000 pagina's tellen, maar is nog niet bekendgemaakt. Dat heeft de Britse media niet tegengehouden om het over een Britse overwinning te hebben. Zo zou Londen in 43 procent van de gevallen aan het langste eind trekken, de EU in 17 procent van de gevallen. "Dat betekent dat Londen 2,5 keer meer wint dan de EU", werd voorgerekend in "The Daily Mail".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met professor Hendrik Vos in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen