James Arthur Photography

Gaat politie auto's op opritten tellen? "Gaan niet achter de hoek staan kijken en boetes aansmeren, zo werkt het niet"

De lokale politie zal zich tijdens de feestdagen focussen op grote lockdownfeesten, samenscholingen en problemen die gepaard gaan met elke feestperiode. Dat zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de koepelorganisatie van de lokale politie. Kortom: de politie gaat geen auto's op opritten tellen of kleinschalige familiefeesten stilleggen.

Voor Kerstmis of Nieuwjaar mag je thuis één knuffelcontact uitnodigen en, zo weten we ondertussen, daar horen ook -12-jarigen bij. Dat betekent dus dat wie meerdere mensen uitnodigt, een zware boete riskeert. Maar gaat de politie dan effectief rondrijden en auto's tellen?

Nicholas Paelinck, de voorzitter van de koepelorganisatie van alle lokale politiekorpsen, was in "Het Journaal" duidelijk. "Het is betreurenswaardig dat men focust op dergelijke taken", reageert Paelinck. "Men begint ons te bekijken als mensen die achter de hoek staan te kijken en boetes aansmeert, maar zo werkt het niet. Wij hebben het vertrouwen van de bevolking nodig. Men focust teveel op die covidhandhaving."

"We voelen dat mensen zich tegen ons beginnen te keren, alsof we in een politiestaat leven. Is het echt onze taak om bij mensen te gaan aanbellen die terugkomen van op reis? Of mensen te gaan controleren die in medische quarantaine zouden moeten zitten? Moeten wij dan echt aan de deur gaan staan?"

Bekijk hier het interview met Nicholas Paelinck in "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Waar ligt de focus van de politie dan wel rond de feestdagen? "Wij focussen ons op dezelfde dingen als andere jaren: familiaal geweld, openbare dronkenschap en de 2 à 3 procent van de mensen die zich niet houden aan de covidregels."

Over de discussie rond de knuffelcontacten en hoe -12-jarigen daar dan toch bijhoren, is Paelinck al helemaal niet te spreken: "Sorry, maar het is kerstavond, voor ons is dat een non-issue. We houden ons vooral bezig met lockdownfeestjes en samenscholingen."

Meest gelezen