Radio 2

Fondue vanavond? Je bent niet de enige: "Kinderen hebben dit jaar meer inspraak"

Er zal veel fondue en gourmet op tafel komen op kerstavond. Bij traiteur Decroos in Ieper hebben ze opvallend meer bestellingen voor schotels gekregen. "Daar zitten de kinderen wellicht voor iets tussen", zeggen ze. 

Als je vanavond gourmet op tafel tovert ben je niet origineel. Blijkbaar zijn er heel wat mensen die dit jaar kiezen voor 'fun-cooking'. Dat merken ze ook bij Traiteur Decroos in Ieper. "We hebben minder bestellingen voor warme bereidingen, voor gourmet en fondue een stuk meer." Volgens Franky Decroos heeft dat verschillende oorzaken. "Er zijn geen gasten, dus beslist het gezin zelf. Ik denk dat de kinderen deze keer meer inspraak hebben gekregen", lacht hij.

Minder warme gerechten

Uit een bevraging van Horeca Vlaanderen blijkt dat er minder vraag is naar warme bereidingen. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat veel restaurants afhaalmenu's aanbieden. 2 op de 3 horeca-ondernemers werkt zelfs door tijdens de feestdagen om takeaway-maaltijden aan te bieden. Anders is dat maar 1 op de 3.

Bij Decroos is het ondertussen alle hens aan dek. Franky Decroos is al van 4 uur vanmorgen bezig om alles op tijd klaar te krijgen. Hij is wel tevreden dat mensen nu meer gespreid hun bestelling komen afhalen. "We werken voor het eerst ook met een uurrooster, om het veilig te houden in coronatijden. Eigenlijk is dat best goed. Anders komen de mensen bijna allemaal op hetzelfde moment, nu is dat meer gespreid."

Radio 2

Meest gelezen