AFP or licensors

Griepvaccin: alle risicopatiënten zijn ingeënt, voor wie wil zijn er nog vaccins beschikbaar

Risicopatiënten zoals 65-plussers en chronisch zieken zijn allemaal ingeënt met het traditionele griepvaccin. Dat is goed nieuws want in oktober leek het erop dat er te weinig griepvaccins zouden zijn om alle mensen die dat echt nodig hadden in te enten.  “Nu deze groep gevaccineerd is, kan iedereen die dat wil nog een griepvaccin gaan halen bij de apotheek. Zolang er voorraad is.” Dat zegt Georges Verpraet van de Apothekersbond.

“We hebben ik oktober en november beslist om de doelgroep te beperken. Dat was nodig want met de verhoogde vraag en het feit dat we in totaal maar 3 miljoen vaccins hadden, konden we niet –zoals andere jaren – iedereen die dat wou, tegen de griep vaccineren. Daarom hebben we voorrang gegeven aan de 65-plussers, chronisch zieken en de mensen die zelf in de zorg werken. En dat is ons gelukt”, zegt Verpraet.

Met corona is het belangrijk om risicopatiënten ook te vaccineren tegen de griep. 

Geen paniek

Echte paniek is er niet geweest volgens Verpraet, maar door de omstandigheden was er wel ongerustheid. Dat kwam omdat de levering van de griepvaccins wat vertraging had en omdat de levering in fasen gebeurde. Het laatste deel is pas begin december geleverd. "Maar we zijn er uiteindelijk in gelukt om op tijd iedereen die dat het meest nodig had, te vaccineren tegen de griep" 

Vaccins over

Uiteindelijk blijkt zelfs dat er vaccins over zijn. Onder andere omdat de overheid het aantal vaccins voor de Belgische markt met een half miljoen verhoogde. "Die vaccins zijn sinds gisteren vrijgegeven en zijn dus beschikbaar voor iedereen die meent daarvoor in aanmerking te komen", zegt Verpraet. ”Op dit moment is er nog een beetje voorrang voor de 50-plussers. Zij kunnen bij de apotheek zonder voorschrift het griepvaccin afhalen tegen terugbetalingsprijs. Dat is een nieuwe maatregel van dit jaar.”

Verpraet laat nog weten dat de apothekers nu al bezig zijn met de voorbereidingen voor de griepvaccinatie van volgend jaar. “Want die zal waarschijnlijk voor een stuk de vaccinatie voor corona nog overlappen. “

Meest gelezen