Gary Burchell

Twee op de drie restaurants werken alle feestdagen: "Noodzakelijk om door deze moeilijke periode te komen" 

Twee op de drie restaurants en cateraars werken dit jaar door tijdens alle feestdagen om takeaway-maaltijden aan te bieden. Dat blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen.

In normale tijden werkt één op de drie restaurants alle feestdagen (kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag) om afhaalmaaltijden klaar te maken. Maar nu blijven veel meer horeca-ondernemers aan de slag. Twee op de drie werken tijdens alle feestdagen. De inkomsten uit takeaway-maaltijden zijn extra welkom nu de sector fors lijdt onder de verplichte sluiting.

"Onze ondernemers zijn in de eerste plaats mensen die aan de slag willen blijven en hun klanten willen plezieren", zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen. "Takeaway is op dit moment de enige mogelijkheid. Maar het is uiteraard ook uit noodzaak. Er zijn de premies van de overheid om de sector te ondersteunen. Maar ook afhaalmaaltijden zijn noodzakelijk om deze moeilijke periode door te komen."

Bestellingen

De bestellingen bij de horeca tonen aan dat de meeste mensen de feesten in kleine kring zullen vieren. In 95 procent van de gevallen wordt er besteld voor maximaal 4 personen. Af en toe krijgen restaurants en cateraars ook een grotere bestelling binnen. Die zijn soms voor grote gezinnen, maar even vaak wordt het eten rondgebracht naar vrienden en familie om het daarna elk in zijn eigen huis op te eten. 

Slechts 2 procent van de klanten die een grote bestelling plaatsten, geeft volgens de horeca-ondernemers aan om zich niet aan de coronamaatregelen te zullen houden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen