In Boezinge zal op kerst een mobiele kerststal rondrijden: "Ik trek hem voort met mijn tractor"

In Boezinge, bij Ieper, zal op kerstdag een mobiele kerststal uitrijden. Guido Theuninck en zijn vrouw Kristien Hondeghem hebben ze gebouwd en zullen ze voorttrekken met hun oldtimertractor. "We roepen alle dorpsgenoten op om aan de voordeur te staan wanneer we rondrijden."

Guido heeft nog nooit eerder een praalwagen of iets soortgelijks gemaakt. Hij hielp wel meebouwen aan het decor van de plaatselijke toneelvereniging. Die ervaring heeft hij nu gebruikt om een mobiele kerststal te maken. "We vonden het jammer dat er dit jaar zo weinig te doen is met Kerst", zegt hij. "Er staat wel een kerststal op het dorpsplein, maar verder is er weinig beleving. Toen we met een aantal vrienden uit de buurt aan het chatten waren, kwamen we op het idee om een mobiele kerststal te bouwen. Het onderstel is van een oude paardenkar. En ik zal ze voorttrekken met mijn oldtimertractor."

Verbindende belevenis

Guido doet zijn rondrit niet alleen. "Er zal iemand voorrijden met wat sfeermuziek, om onze komst aan te kondigen. Daarna rijd ik, verkleed als kerstman, en dan komt mijn vrouw. Onze tocht start om 9u30, we rijden aan 10 à 15 kilometer per uur om iedereen de kans te geven om de stal te bekijken. We leggen in totaal zo'n 25 kilometer af. De bedoeling is dat ik tegen de middag weer thuis ben, op tijd om aan de kerstmaaltijd te beginnen. We roepen alle buurtbewoners op om aan de deur te staan, om er zo een leuke verbindende belevenis van te maken." 

Guido en Kristien hebben hun plannen besproken met de stad Ieper en met de politie. Die vinden het allemaal oké, op voorwaarde dat ze nergens stoppen en ook geen cadeautjes aannemen van de mensen.

Meest gelezen