Radio 2

Halen toegetakelde bomen in Maarkedal het of niet? "Het ziet er goed uit, maar zeker zijn we pas in de lente"

De eiken en beuken die begin dit jaar door een boomvandaal zijn toegetakeld in Maarkedal, in de Vlaamse Ardennen, zullen mogelijk in de lente weer gezond zijn. Een boomchirurg kwam de bomen meteen na de vandalenstreek behandelen en herstelde de sapstromen. Of dat helemaal gelukt is, weten we pas in het voorjaar,  wanneer alle sappen beginnen te stromen. 

In februari heeft iemand 2 eiken en 4 beuken in een privébosje in Maarkedal proberen te vernietigen. De dader had bij de eiken op 4 cm diepte een ring uit de schors en het onderliggende hout gezaagd. Daardoor werd de sapstroom onderbroken: de boom kon geen voedsel van de wortels meer krijgen. Bij de beuken werden diepe sleuven in de stam gezaagd met een kettingzaag, en daar was gif ingespoten.

Reddingsoperatie

Meteen kwam een reddingsoperatie voor de oude bomen op gang. Met twijgjes van andere eiken werden de sneden in de eiken overbrugd. Zo probeerden ze een verbinding te maken voor de sapstroom. De beuken probeerden ze te redden door een antigif toe te dienen.  Nu is het wachten op de lente om te zien of die maatregelen de bomen ook écht gered hebben. 

De sapstromen zijn cruciaal

Peter Malaise volgt het verhaal al van in het begin en legt uit waarom we nog even op het resultaat moeten wachten: “Op dit moment zijn de bomen in winterslaap. Dan is er geen sapstroom in de bomen. Die herbegint in de lente, in april meestal. Dan zullen we zien of de sapstroom effectief langs de twijgjes van die eiken passeert en zo de hele boom kan voeden. Ook dan zullen we zien of het antigif gewerkt heeft voor de beuken. Maar voorlopig ziet het er goed uit.”

Na de aanslag op de bomen heeft de eigenaar ook camera’s in de buurt gehangen. Wie er achter het vandalisme zit, is nog onduidelijk. 

kasto80

Meest gelezen