KMMA-MRAC

Inkomstenverlies van 1,5 miljoen euro voor Africamuseum in Tervuren: "Hopelijk maakt kerstvakantie nog wat goed"

Het was een bijzonder moeilijk jaar voor het Africamuseum in Tervuren. Niet alleen kwamen er dit jaar twee tot drie keer minder bezoekers dan verwacht over de vloer, maar ook financieel was het een zware dobber. Het museum leed een inkomstenverlies van anderhalf miljoen euro. 

De coronacrisis heeft er zwaar ingehakt bij het Africamuseum in Tervuren. Het museum moest een tijdlang sluiten, en ook schooluitstappen en groepen zijn nog altijd verboden. “Vorig jaar telde het Africamuseum 350.000 bezoekers”, vertelt directeur Guido Gryseels. “Dat was ons openingsjaar na de lange renovatiewerken, dus we hadden dit jaar sowieso wel een terugval verwacht. Voordat de coronapandemie toesloeg, dachten we toch op 250 à 280.000 bezoekers te eindigen. Nu zullen we op het einde van dit jaar net geen 100.000 bezoekers ontvangen hebben. Doordat schooluitstappen verboden zijn, hebben we ook tienduizenden bezoekers gemist."

Ik kijk met een bang hart uit naar volgend jaar
Guido Gryseels, directeur Africamuseum

De coronapandemie laat het museum achter met een verlies van anderhalf miljoen euro. "Er zijn natuurlijk minder toegangstickets verkocht, maar we hebben ook veel verloren door het wegvallen van evenementen. Dankzij een extra toelage van de federale overheid van 300.000 euro voor de tweede golf, hebben we de pijn een beetje kunnen verzachten. De overheid heeft ons ook toestemming gegeven om onze tekorten aan te vullen met onze reserves. Maar ik kijk met een bang hart naar volgend jaar. Als het dan niet betert, zal het heel moeilijk worden”, aldus Gryseels.

Kerstvakantie

De directeur hoopt dat de kerstvakantie nog één en ander kan goedmaken. "We hebben nu elke dag duizend bezoekers. We komen daarmee weer op het niveau van vorig jaar in de kerstvakantie. We kijken met optimisme uit naar het vaccin. De mensen vinden hun weg terug naar het museum en wie weet mogen groepen binnenkort ook weer komen”, besluit Gryseels.

Meest gelezen