© Image Press / KCS PRESSE

K-pop en het dominante schoonheidsideaal van Zuid-Korea: "Plastische chirurgie is er veel toegankelijker"

Zuid-Koreaanse popmuziek of "K-pop" gaat hand in hand met de heersende schoonheidsidealen in het land. Grote ogen, een perfecte kaaklijn en een smalle neus: Zuid-Koreaanse jongeren schuwen een zware chirurgische ingreep niet om in dat plaatje te passen. Op Canvas belicht de reportage "K-pop: het perfecte plaatje?" vanavond het verhaal van twee Zuid-Koreaanse jongeren in het Vranckx-programma "Trippers". VRT NWS sprak met K-popexperte Sofie van den Broek: "De Zuid-Koreaanse cultuur is erg gefocust op uitstraling. Het is dus zeker niet enkel door K-pop dat jonge Zuid-Koreanen ingrepen ondergaan."

Wie tieners in huis heeft, heeft misschien al gehoord van BTS, Blackpink of NU'EST. Het zijn maar enkele van de meer dan 300 K-popbands die Zuid-Korea rijk is. De populariteit van groepen als BTS is te vergelijken met die van Justin Bieber en Beyoncé. Sterker nog: de jongens van BTS verdienen zo'n 60 miljoen dollar per jaar en hun nummer "Boy With Luv" brak op een half jaar tijd een streamingrecord van 300 miljoen streams op Spotify.

Maar die aanstekelijke liedjes, perfect getimede danspasjes en het feilloze uiterlijk van K-popsterren komen natuurlijk niet vanzelf.  De idolen trainen soms tot 15 uur per dag, volgen zware diëten en velen ondergaan plastische chirurgie om in het perfecte K-popplaatje te passen. Nederlandse reporters Emma Wortelboer en Eva Cleven zoeken in  de reportage "K-pop: het perfecte plaatje?" uit wat de invloed is van die schoonheidsidealen op Zuid-Koreaanse tienermeisjes. Het resultaat is vanavond te zien in het Vranckx-programma "Trippers" op Canvas om 20u10.

Bekijk hieronder in slechts één minuut wat de K-popcultuur allemaal met zich meebrengt en lees daarna verder. 

Videospeler inladen...

Tienerbloed, -zweet en -tranen

Een van de tienermeisjes die Wortelboer en Cleven volgen is de 17-jarige Ri-Eun, die hoopt ooit K-popidool te worden. "Talent is niet voldoende, je moet er ook goed uitzien", vertelt ze met overtuiging. "Ik ben de laatste tijd wat bijgekomen. Op televisie zie je er 1,5 kilo zwaarder uit. Daarom dieet ik nu om uiteindelijk 43 kilo te wegen." Na school spendeert Ri-Eun nog zes uur in de Def Dance School in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en dat vaak op een lege maag.

De Zuid-Koreaanse cultuur is erg gefocust op uitstraling.

Sofie van den Broek, K-pop Belgium Society

Terwijl Ri-Eun zichzelf in het zweet werkt op de dansschool, gaan andere jongeren in Zuid-Korea nog een stap verder om een witte egale huid, een smalle neus, een perfecte kaaklijn en een slank lijf te verkrijgen. Langsgaan bij de plastische chirurg is daarvoor geen uitzondering.

"De Zuid-Koreaanse cultuur is erg gefocust op uitstraling", verduidelijkt Sofie van den Broek van de K-pop Belgium Society. "Je moet die chirurgische ingrepen plaatsen tegen de context van de schoonheidsstandaarden in Zuid-Korea. Er heerst heel erg het idee dat je meer kan bereiken als je er mooi uitziet."

De 17-jarige Ri-Eun droomt ervan K-pop ster te worden.

"Zeker K-popidolen voelen die sociale druk om er perfect uit te zien en grijpen daarom naar plastische chirurgie. Maandelijks debuteren er soms wel 10 K-popbands. De concurrentie is dus groot en dan wil je er perfect uitzien. De K-popindustrie versterkt zo die schoonheidsidealen, maar ze komen er dus niet uit voort. Het maakt ze wel toegankelijker voor Koreaanse jongeren en dat is niet goed, want ze zijn onrealistisch", aldus van den Broek. 

Je kan er bij wijze van spreken straten vol plastische chirurgen vinden. 

Sofie van den Broek

De drempel om aan je uiterlijk te laten sleutelen, ligt in een land als Zuid-Korea ook veel lager: "Je kan er bij wijze van spreken straten vol plastische chirurgen vinden. Bij ons is dat heel anders. In België hebben jongeren niet zo gemakkelijk toegang tot plastische chirurgie. Toch is het ook in Zuid-Korea nog een taboe. Het is niet zo dat je er openlijk voor uitkomt als je een cosmetische operatie achter de rug hebt." 

Van den Broek vindt het spijtig dat de westerse media K-pop vaak negatief in beeld brengen door te focussen op de plastische chirurgie. "Dat is een frustratie van veel K-popfans. Het is ook hypocriet. Hollywoodsterren spuiten botox in of ondergaan eveneens zware cosmetische ingrepen. Dat is allemaal oké, maar als Koreaanse idolen zoiets doen, is het een schandaal."

Hollywoodsterren spuiten botox in of ondergaan eveneens zware cosmetische ingrepen.

Sofie van den Broek

Tegenbeweging #escapethecorset

Toch duiken er in Zuid-Korea nu meer en meer stemmen op die het niet eens zijn met de strenge schoonheidsidealen. Cleven en Wortelboer laten in hun reportage Meji aan het woord. Meji onderging in het totaal vijftien operaties om het perfecte lichaam te verkrijgen. Daar heeft ze nu spijt van.

"Op een gegeven moment was ik geen mens meer. Ik was een product van de maatschappij en hoe die wil dat vrouwen eruitzien", vertelt Meji. Als lid van de tegenbeweging #escapethecorset wil ze laten zien dat je er kan uitzien zoals je zelf wilt. Ze heeft daarom haar hoofd kaal geschoren.

Wat je als zoon of dochter doet, heeft in een Aziatisch land als Zuid-Korea invloed op de reputatie van je familie.

Sofie van den Broek

De familie van Meji heeft het moeilijk met het nieuwe uiterlijk van hun dochter. Haar moeder is bang voor de reacties van andere mensen. "Wat je als zoon of dochter doet, heeft in een Aziatisch land als Zuid-Korea invloed op de reputatie van je familie", stelt Sofie van den Broek. "Kort haar hebben als vrouw, maar ook het hebben van tattoeages - zowel mannen als vrouwen -  zijn er taboe. Tattoeages worden op televisies zelfs geblurd."

Meji schoor onlangs haar lange haren af als reactie op de dominante schoonheidsidealen in haar land.

Maar je hoeft niet zo extreem te gaan als een kaalgeschoren hoofd om tegen de schoonheidsidealen te vechten, meent van den Broek. "Ik verdiep me al meer dan tien jaar in de K-popcultuur en ik zie een evolutie. Steeds meer K-popidolen spreken zich uit tegen die standaarden, maar praten ook openlijk over LGBTQ+-kwesties en mentale gezondheid."

"K-popster Hwasa van de groep Mamamoo, bijvoorbeeld, heeft meer rondingen dan "normaal" zijn voor Koreaanse normen. Toch is ze enorm populair", vertelt de K-popexperte. "Amber Liu van de groep f(x) heeft een meer jongensachtig uiterlijk en niet die typische girly look van de K-popwereld."

Ook de jongens van BTS durven al eens gendernormen doorbreken door jurken of rokken te dragen.

Van den Broek ziet dus stilaan verandering komen in de beklemmende schoonheidsidealen van Zuid-Korea. Ze benadrukt daarnaast dat K-pop vooral veel mooie dingen teweegbrengt. "De fans van K-popgroepen zijn als families. Er heerst een grote samenhorigheid. K-popfans over de hele wereld werken samen om nieuwe nummers van hun idolen viraal te laten gaan. Ook in ons land zie je de interesse in K-pop enorm groeien. Ons Koreaanse festival "Hallyu Wave" lokte vorig jaar 3.000 man en je hoort steeds meer K-popmuziek hier op de radio."

"K-pop: het perfecte plaatje?" Herbekijk hier de volledige reportage in "Vranckx":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen