Videospeler inladen...

Koning Filip in kerstboodschap: "De dag komt dat we opnieuw ongedwongen met elkaar omgaan" 

In zijn kerstboodschap, met als enige thema de coronacrisis, steekt koning Filip de Belgen een hart onder de riem in deze uitzonderlijke eindejaarsperiode. "Dit jaar is alles anders. Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel of alleen. Want we moeten het veilig houden." Maar tegelijk is de koning ook hoopvol. "Het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik." 

Net zoals tijdens zijn toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag is hét thema in de kerstboodschap van de koning het coronavirus en alle veranderingen die de pandemie dit jaar veroorzaakt heeft in ons persoonlijke leven en in de maatschappij.

Want in een periode waarin we traditioneel onze familie en onze vrienden uitgebreid zien, is het nu net de bedoeling elkaar zo weinig mogelijk te zien om elkaar te beschermen tegen het virus. "Dit jaar is alles anders", zegt koning Filip. "Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel, of alleen. Want we moeten het veilig houden. Gelukkig kunnen liefde en vriendschap elke afstand overbruggen."

Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel, of alleen. Gelukkig kunnen liefde en vriendschap elke afstand overbruggen. 

Bekijk hier de volledige kerstboodschap van koning Filip: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In de achtergrond tijdens de kerstboodschap van de koning vallen de vele brandende kaarsen op. De kerstboodschap werd dit jaar uitzonderlijk ingebed in de speciale tv-show  "Kerst met 11 miljoen", een live-programma van Eén, VTM, Vier, La Une en RTL-TVI, die in dit coronajaar alle Belgen een warme boodschap van verbondenheid, licht en hoop moest brengen.  

En die boodschap van hoop en een wens voor de toekomst geeft de koning ook nadrukkelijk mee. Volgens hem blijven de uitdagingen enorm, maar "ligt het einde van de crisis de komende maanden echt binnen ons bereik". "We kunnen stilaan opnieuw plannen maken en vertrouwen in de toekomst."

"De dag komt dat we opnieuw ongedwongen met elkaar omgaan; dat grootouders hun kleinkinderen op de schoot nemen; dat we zonder beperkingen naar de kerk, synagoge, moskee en tempel terugkeren; samen van een concert genieten; dat we opnieuw, in alle vrijheid feestvieren, …" 

De uitdagingen blijven enorm, maar het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik. 

Volgens koning Filip hebben de Belgen bewezen deze gezondheidscrisis aan te kunnen. "Onze gezondheidszorg heeft standgehouden, dankzij de buitengewone inzet en toewijding van zovele zorgverleners. Dan zijn er ook alle mensen die het land dag en nacht gaande houden - door te blijven doorwerken, hun bedrijf te laten draaien of de openbare dienstverlening te blijven verzekeren. Of gewoon door hulp te bieden waar het nodig is.  En de afgelopen maanden heeft het land zich ongelofelijk vrijgevig getoond. Zoveel landgenoten hebben zich vrijwillig ingezet."

Als maatschappij kunnen we hier dan ook sterker uitkomen. "Meer dan ooit moeten we ervoor zorgen dat niemand nog wordt uitgesloten", zei koning Filip, die stelde dat de pandemie ons ervan bewust gemaakt heeft "dat we allemaal kwetsbaar zijn". "Door de lockdown begrijpen we beter wat mensen die uitgesloten worden of eenzaam zijn, moeten verduren. Meer dan ooit moeten we ervoor zorgen dat niemand wordt uitgesloten. Dat iedereen een plaats in de maatschappij krijgt."

Afsluiten doet de koning met een boodschap voor de jongeren, een groep die hij al vaker rechtstreeks aansprak. "Ik weet dat jullie het moeilijk hebben. We vragen veel van jullie en het klopt dat jullie leven "on hold" is gezet. Maar weldra is dit alles voorbij en kunnen jullie opnieuw je vleugels uitslaan, je dromen waarmaken. En geven jullie ons inspiratie om samen te werken aan een betere wereld."

Het klopt dat jullie leven "on hold" is gezet. Maar weldra is dit alles voorbij en kunnen jullie opnieuw je vleugels uitslaan, je dromen waarmaken. 

"De koningin en ik, en onze hele familie, kijken samen met u uit naar volgend jaar. Een jaar waarin we de toekomst weer ten volle kunnen omarmen." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen