Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris.

Kinderrechtencommissaris laakt onduidelijke knuffelregels voor kinderen: "Begrijp dat mensen niet meer kunnen volgen"

De Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is kritisch over de verwarring die is ontstaan over hoeveel kinderen mensen nu binnenshuis mogen ontvangen. "Wij vragen al van bij het begin van de crisis om op het hoogste niveau apart te communiceren voor kinderen en jongeren. Dat men dat niet gedaan heeft, heeft al veel problemen opgeleverd."

"Ik begrijp heel goed dat mensen het niet meer kunnen volgen", reageert kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens op de heisa die ontstaan is over de knuffelcontacten met kinderen. Elk gezin mag per 6 weken in feite maar 1 knuffelcontact ontvangen binnenshuis. Velen gingen ervan uit dat kinderen onder de 12 op die regel een uitzondering vormden, maar gisteren werd verduidelijkt dat dat niet het geval is.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik denk dat er veel verwarring is ontstaan omdat in de eerste golf de mantra was om veel soepeler te zijn voor kinderen onder de 12", oppert Vrijens. "Mensen zijn heel sterk blijven zitten met dat idee. Bij de tweede golf heeft men niet genoeg duidelijk gemaakt dat die regels ook heel zware repercussies hebben voor kinderen onder de 12 jaar."

Dat er nu plots een punt van wordt gemaakt, stoort Vrijens. "Het is het begin van de kerstvakantie, ze hebben examens gehad, het is al het hele schooljaar lastig. En nu komt dit ook nog eens op hun bord. Een beetje meer erkenning voor de moeite die zij doen, wat begrip en wat empathie." 

Apart communiceren

Vrijens speelt de bal ook terug naar de regering. "Wij vragen al van bij het begin van de crisis om op het hoogste niveau apart te communiceren voor kinderen en jongeren. Dat men dat niet gedaan heeft, heeft zo veel problemen opgeleverd. Men is ervan uitgegaan dat volwassenen het wel zouden interpreteren voor de kinderen."

Je hoort dan verhalen over jongeren die afspreken met 1 of 2 vrienden op straat en dan GAS-boetes krijgen. Mensen begrijpen dat niet

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Het Kinderrechtencommissariaat krijgt volgens Vrijens nog vaak vragen van ouders die in de war zijn over de coronaregels. "Vaak staan ze op verschillende plaats ook anders uitgelegd. Je hoort dan verhalen over jongeren die afspreken met 1 of 2 vrienden op straat en dan GAS-boetes krijgen. Mensen begrijpen dat niet. Die jongeren zijn daar dan ook van onder de indruk. Men beseft niet goed wat dat betekent in de praktijk."

"Kinderen en jongeren zijn geen volwassenen. Die hebben andere behoeften dan volwassenen. Men heeft daar soms te weinig aandacht voor. Uit recente cijfers blijkt dat 69 procent van de jongeren zich nu slechter voelt dan voor corona. Jongeren hebben echt perspectief nodig."

Meest gelezen