ROBIN UTRECHT

LIVEBLOG - Al 13 bewoners woonzorgcentrum dood na bezoek hulpsint, Vandenbroucke verontschuldigt zich voor knuffelregels

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) biedt zijn verontschuldigingen aan als de knuffelregels voor kinderen onduidelijk waren, maar stelt dat die wel duidelijk op de website van de federale overheid staan. En in het woonzorgcentrum waar een besmette hulpsint een superverspreider bleek te zijn, zijn al 13 bewoners overleden. Volg alle updates op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Al 13 overlijdens in woonzorgcentrum na passage besmette hulpsint

In het woonzorgcentrum in Mol waar een hulpsint achteraf een superverspreider bleek te zijn, zijn sindsdien al 13 mensen overleden. 121 bewoners raakten besmet, net als 36 personeelsleden. De meeste medewerkers werden wel niet ziek en konden blijven doorwerken. 

De directie vreest dat de situatie nog kan verslechteren en doet een oproep aan huisartsen en thuisverpleegkundigen om eventueel in te springen de komende dagen. "Het worden nog 7 tot 10 zware dagen", reageert burgemeester Wim Caeyers (CD&V).

Lees hier het verhaal over de hulpsint:

Minister Vandenbroucke: "Ik verontschuldig mij als de regels onduidelijk waren"

"Ik wil mij verontschuldigen als het onduidelijk was", zo reageert Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid voor SP.A, in "Het journaal", op de onduidelijkheid over de knuffelregels voor kinderen. "Ik begrijp de ontreddering als mensen dat niet begrepen hadden. Dat is heel vervelend, ik vind dan ook dat wij de fout op ons moeten nemen."

Toch benadrukt hij dat er op dat vlak de voorbije weken en maanden niks veranderd is in de regels. "Dit staat heel duidelijk op de website van de federale overheid. Het gaat altijd over 'personen'. Enkel voor buiten wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen. Yves Stevens, de woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, heeft dat de voorbije weken ook meermaals gezegd."

De regels zullen, ondanks de heisa, in elk geval niet veranderen, besluit hij.

Herbekijk hier het hele gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Extra militair personeel helpt truckers die gestrand zijn in Verenigd Koninkrijk

De Britse autoriteiten sturen vrijdag 800 militairen extra naar de regio Kent om gestrande vrachtwagenchauffeurs te helpen. De manschappen worden ingezet bij het afnemen van coronatests en bij de afhandeling van de trucks. Er is al 300 man actief, meldt de Britse omroep BBC.

Ongeveer 4.000 voertuigen wachten nog om het Kanaal over te steken. De truckers kwamen vast te zitten toen Frankrijk afgelopen weekend de grens sloot uit vrees voor een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus, die in het VK was opgedoken. De chauffeurs mogen alleen met een negatieve test naar de overkant.

Ook de Franse brandweer helpt met de coronatests, en de Poolse minister van Defensie liet via Twitter weten dat er militairen naar Kent gestuurd zullen worden. De Britse minister van Transport Grant Shapps meldde volgens BBC dat van de 2.367 chauffeurs die om 13.00 uur Belgische tijd al een test aflegden, er drie positief testten. Volgens Shapps kan het nog enkele dagen duren vooraleer alle gestrande vrachtwagens het VK kunnen verlaten.

Politie gaat niet rondrijden en auto's op opritten tellen

De lokale politie zal zich tijdens de feestdagen focussen op grote lockdownfeesten, samenscholingen en problemen die gepaard gaan met elke feestperiode. Dat zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de koepelorganisatie van de lokale politie. Kortom: de politie gaat geen auto's op opritten tellen of kleinschalige familiefeesten stilleggen.

Lees hier het volledige artikel:

Verpleegkundige uit Mexico krijgt eerste vaccin in Latijns-Amerika

Een verpleegkundige uit Mexico is de eerste persoon in Latijns-Amerika die gevaccineerd is tegen het coronavirus. Ze kreeg het Pfizer-BioNTech-vaccin toegediend, het eerste van 3.000 eerste doses die werden overgevlogen vanuit Puurs.

Mexico wil alle gezondheidspersoneel vaccineren in de eerste drie maanden van 2021.”We zijn bang, maar we moeten vooruit. We willen ook in de frontlinie blijven staan”, zei de 59-jarige verpleegster die als eerste het vaccin kreeg. Mexico is een van de landen in Latijns-Amerika die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. Het land betreurt 120.000 coronadoden.

Nog vandaag beginnen ook Chili en Costa Rica aan hun vaccinatiecampagne. In Argentinië zijn vandaag dan weer de eerste doses aangekomen van het Russische Sputnik V-vaccin.

Zlatan Ibrahimovic keert zijn kar over corona: "Het virus is vreselijk"

AC Milan heeft 2020 afgesloten als leider in de Serie A. Een verrassing, zeker nu Zlatan Ibrahimovic al eventjes in de lappenmand ligt. Maar de 39-jarige Zweed levert geen spatje ambitie en zelfvertrouwen in. En intussen klinkt hij al iets anders over het coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Hoe is het zo fout kunnen lopen met de communicatie over knuffelcontacten jonger dan 12?

Zelfs overheidsinstanties vielen uit de lucht toen het Crisiscentrum gisteren verduidelijkte dat ook twaalfjarigen meetellen als knuffelcontacten. Waar komt het misverstand vandaan? Een (poging tot) reconstructie.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Uniek mini-kerstconcert van stadsbeiaardier in Lier: zachte "Stille Nacht" om middernacht

Vandaag en morgen zal de stadsbeiaardier van Lier "Stille Nacht" spelen op de beiaard in de Sint-Gummarustoren in Lier. De stad doet dat omdat er geen kerstvieringen georganiseerd kunnen worden . Door de avondklok moeten mensen ook om middernacht thuis zijn. Met het lied, dat heel zacht zal gespeeld worden, wil de stad mensen die dan alleen zijn een hart onder de riem steken.

Lees meer in dit artikel:

Inkomstenverlies van 1,5 miljoen euro voor Africamuseum in Tervuren: "Hopelijk maakt kerstvakantie nog wat goed"

Het was een bijzonder moeilijk jaar voor het Africamuseum in Tervuren. Niet alleen kwamen er dit jaar twee tot drie keer minder bezoekers dan verwacht over de vloer, maar ook financieel was het een zware dobber. Het museum leed een inkomstenverlies van anderhalf miljoen euro. 

Lees meer in dit artikel:

Verwarring bij kinderen over de knuffelcontacten: "Op den duur weet ik niet wat wel en niet mag"

Voor veel kinderen zelf komt het als een verrassing dat ze meegeteld worden als knuffelcontact, sommigen moeten ineens de kerstplannen nog omgooien. We laten kinderen aan het woord op een kamp in Zaventem. "Iedereen doet wat ze denken dat ze moeten en dan zijn ze geschokt dat de cijfers omhoog gaan", zegt een van hen.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Politie Ieper verklapt strategie van coronapatrouilles: "Zit je met 4 in de wagen? Dan houden we jou tegen"

Volgens politiezone Arro Ieper mag je je vanavond vooral verwachten aan grootschalige controles op de baan. Want wie met meerdere personen in 1 wagen zit, met cadeautjes in de koffer, is automatisch verdacht. "Het blijft wel gek dat we dit moeten doen. Het lijken wel oorlogstoestanden. Maar we gaan niet voor de "M" van militair, maar wel voor de "M" van menselijkheid", zegt commissaris Wim Vanneste.

Lees meer in dit artikel:

Bommelsfeesten in Ronse: online optredens en koningspaar rijdt op praalwagen langste parcours ooit

Geen traditionele Bommelsfeesten in Ronse in 2021. De Bommels organiseren volgend jaar een online event met optredens op lokale radio en televisie. Het huidige koningspaar zal ook volgend jaar de kroon behouden. Zij gaan op een praalwagen doorheen alle grote straten van Ronse rijden. "Dit is het langste parcours ooit", zegt schepen Ignace Michaux (CD&V) trots. 

Lees meer in dit artikel:

Oostenrijkse skigebieden gaan open (maar horeca blijft dicht)

De Oostenrijkse regering heeft toestemming gegeven voor de heropening van de 400 skigebieden in het land. Wel blijven hotels, bars en restaurants gesloten, waardoor de toegang tot de pistes vooral toegankelijk is voor de lokale bevolking. Volgens de regering kan skiën als buitensport veilig worden beoefend als er voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Oostenrijk gaat over twee dagen voor de derde keer in lockdown. Naast de horeca gaan ook de winkels en een groot deel van de dienstensector dicht tot midden januari.

In het voorjaar raakten in het populaire Oostenrijkse skidorp Ischgl meer dan 6.000 toeristen besmet met het coronavirus. Het dorp stond wereldwijd bekend als coronahotspot maar zegt nu 700.000 euro te hebben geïnvesteerd in voorzorgsmaatregelen. Het station van Ischgl heeft nu eigen testcentra, een laboratorium en controleert ook het afvalwater op sporen van het virus. Wel zullen er in Ischgl maar een beperkt aantal skiliften open zijn. "Dit is een eerste stap en we hopen dat we snel volledig kunnen heropenen, zodra de besmettingsgraad het toelaat", vertelde Andreas Steibl, hoofd Toerisme van Ischgl.

De ski-industrie is goed voor bijna 3 procent van het Oostenrijkse bnp. Normaal gezien komen elk jaar zes miljoen skiërs naar de westelijke provincie Tirol.

Kinderrechtencommissaris laakt onduidelijke knuffelregels voor kinderen: "Begrijp dat mensen niet meer kunnen volgen"

De Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is kritisch over de verwarring die is ontstaan over hoeveel kinderen mensen nu binnenshuis moegen ontvangen. "Wij vragen al van bij het begin van de crisis om op het hoogste niveau apart te communiceren voor kinderen en jongeren. Dat men dat niet gedaan heeft, heeft al veel problemen opgeleverd."

Lees meer in dit artikel:

"Inenten en gaan! Vaccins komen eraan": Ryanair voert campagne die aanzet tot reizen met Pasen

"Inenten en gaan!": dat is de opmerkelijke slogan waarmee Ryanair op dit moment uitpakt op de website. De lagekostenmaatschappij biedt grote kortingen aan en lijkt te beloven dat je snel kan vertrekken zodra je het coronavaccin hebt gekregen. Dat is kort door de bocht want je kiest niet zelf wanneer je het vaccin krijgt. "De inspecteur" van Radio 2 legt de reclame voor aan reisexpert Britta Baeke. Die schrikt er niet van, maar nuanceert ook. "Ryanair is niet het voorbeeld voor de Belgische reisindustrie. Over het algemeen is er nog grote voorzichtigheid om reizen te promoten."

Lees meer in dit artikel:

Interventie voor CO-vergiftiging brengt barbecuefeestje in garage aan het licht in Anderlecht

De Brusselse brandweer heeft bij een interventie voor een CO-intoxicatie in Anderlecht een coronafeestje ontdekt. In een afgesloten garage van een flatgebouw hadden een aantal personen zich verzameld rond een barbecue. Een van hen werd afgevoerd naar het ziekenhuis en alle aanwezigen kregen een proces-verbaal van de politie.

Lees meer in dit artikel:

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Rusland

In Rusland is een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De voorbije 24 uur waren er 29.935 nieuwe infecties. In de hoofdstad Moskou werd een nieuw record van 8.203 nieuwe infecties in een dag geregistreerd.

Ook het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft zorgwekkend stijgen. De Russische autoriteiten meldden de afgelopen 24 uur 635 sterfgevallen. In totaal zijn 53.096 coronadoden geregistreerd in Rusland.

Op zijn jaarlijkse persconferentie vorige week had de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat Rusland de pandemie "beter had aangepakt dan het Westen”. Toch wordt vermoed dat de Russische autoriteiten te weinig sterfgevallen registreren. Een overlijden wordt pas toegeschreven aan COVID-19 wanneer de ziekste de voornaamste oorzaak was, en wanneer dat is bevestigd door een autopsie. 

Het officiële bureau voor de statistiek toonde in oktober een oversterfte van bijna 50.000 sterfgevallen meer dan een jaar eerder. Tussen maart en eind oktober bedroeg dat cijfer 165.000.

De regering weigert tot nu toe een nieuwe algemene lockdown op te leggen om de economie draaiende te houden. Ze rekent op de massale inenting van de Russische bevolking met het Russische vaccin Sputnik V.

Macron vertoont geen symptomen meer van coronabesmetting

De Franse president Emmanuel Macron vertoont geen symptomen meer van zijn coronabesmetting, laat het Elysée weten. 

Macron testte een week geleden positief en ging in quarantaine in zijn buitenverblijf in Versailles. “De isolatie van de president kan nu na zeven dagen worden beëindigd”, klinkt het in een mededeling.

Macron bleef aan het werk en nam ook deel -zij het digitaal- aan geplande overlegmomenten en werkvergaderingen. “Dat zal hij blijven doen de komende uren en dagen”, laat het Elysée weten.

Meest gelezen