Lockdowns wogen zwaar door op Hasseltse musea ondanks goede zomermaanden

De Hasseltse musea hebben geen goed jaar achter de rug, ze kregen veel minder bezoekers over de vloer.   Dat heeft natuurlijk alles te maken met de lockdowns in ons land dit jaar. Opvallend, de zomermaanden waren beter dan vorig jaar.

Vooral het Jenevermuseum en Het Stadmus kregen veel minder volk over de vloer dit jaar. Bij het Jenevermuseum werden net geen 10.000 bezoekers geteld. Maar er zijn digitaal wel meer bezoekers geteld, zegt Schepen van cultuur Joost Venken (RoodGroen+): “We hebben bij het jenevermuseum een uitschieter gehad waarin we in een maand tijd digitaal 30.000 bezoekers hadden. Dat is evenveel als tijdens een normaal, fysiek, jaar.” Het Stadsmus kreeg het nog harder te verduren, het bezoekersaantal zakte van 15.000 bezoekers in 2019 tot 4.500 dit jaar.

We hebben het gevoel dat de musea toch echt wel de “Staycation-hit” van de zomer zijn
Schepen van Cultuur, Joost Venken

Het Modemuseum kon enigszins de terugval beperken, daar kwam de helft minder bezoekers opdagen. De zomermaanden waren wel goed voor de musea vertelt Venken: “We hebben het gevoel dat de musea toch echt wel de “Staycation-hit” van de zomer zijn. Ze hebben het toen zomaar even 10% beter gedaan dan in 2019 ondanks alle voorwaarden die eraan verbonden waren.”

Meest gelezen