Patiënten in een obesitaskliniek in Tianjin (China)
AP2008

Obesitas in opmars in China: meer dan de helft van de Chinezen kampt met overgewicht

Meer dan de helft van de volwassen in China kampt met overgewicht. Dat blijkt uit een rapport van de Chinese, Nationale Gezondheidsraad. Het gaat om een opvallende stijging, want in 2002 was dat nog maar 29 procent. De overheid heeft plannen om overeten en voedselverspilling aan te pakken. Een nieuw wetsvoorstel wil restaurantuitbaters beboeten die klanten aansporen om "buitensporige maaltijden te bestellen die duidelijk verspillen veroorzaken." 

Obesitas is in China aan een opmars bezig. Meer dan de helft van de volwassen, Chinese bevolking kampt op dit moment met overgewicht. 16,4 procent is obees. Dat leert het nieuwste rapport van de Chinese, Nationale Gezondheidsraad ons. Het zijn opvallende cijfers, want in 2002 kampten nog "maar" 29 procent van de Chinese volwassenen met overgewicht.

De reden voor de stijging van de cijfers is waarschijnlijk de toegenomen economische groei in China. Die heeft voor veranderingen in de levensstijl en eetgewoontes van veel Chinezen gezorgd. Het rapport wijst erop dat ze steeds minder fysieke activiteiten ondernemen: slechts een kwart van alle Chinezen zou nog wekelijks sporten. Ze eten ook steeds meer vlees en steeds minder fruit en hebben vaker zittende en stresserende jobs.

De welvaartsziekte krijgt in veel landen opnieuw meer aandacht door de pandemie. Studies tonen immers aan dat mensen met overgewicht meer risico lopen op ernstige complicaties bij een besmetting met COVID-19. 

 Evenement  voor mensen met obesitas in  Beijing dat gezond bewegen promoot (28 september 2020)
AP2006

"Operation Empty Plate"

De Chinese president Xi Jinping wil voedselverspilling en overeten in China aanpakken en heeft eerder dit jaar de "Clean Plate"-campagne gelanceerd. De populaire mukbang video's - de oorspronkelijk Koreaanse video's waarin mensen binge-eten - werden geband. Lokale autoriteiten namen maatregelen om voedselverspilling te beperken en om gasten in restaurants aan te sporen om minder eten te bestellen.

De Chinese overheid werkt nu ook aan een wet die voedselverspilling en overeten moet tegengaan. Volgens het nieuwe wetsvoorstel dat dinsdag is ingediend, zullen restaurantuitbaters boetes riskeren als ze gasten aansporen om "buitensporige maaltijden te bestellen die duidelijk verspilling veroorzaken." 

Volgens Jinping liet de coronacrisis "het alarm afgaan" over voedselverspilling. Maar er is ook een groeiende bezorgdheid over de Chinese voedselbevoorrading, door de aanslepende handelsoorlog met de Verenigde Staten, maar ook omdat grote overstromingen grote delen van de oogsten in het zuiden van China dit jaar vernield hebben. In augustus zei Jinping nog dat Chinezen het "gevoel van crisis over voedselzekerheid moesten behouden".

Patiënten in een obesitaskliniek in Tianjin (China)
AP2008

Wereldwijd probleem

China is niet het enige land dat met een toename van overgewicht ziet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat bijna 40 procent van wereldbevolking in 2016 overgewicht had. Volgens diezelfde cijfers is het aantal personen met obesitas sinds 1975 wereldwijd bijna verdrievoudigd. 

Volgens cijfers van Sciensano doet ons land het niet veel beter dan China. Meer dan 49 procent van de Belgen kampte in 2018 met overgewicht, 15,9 procent was obees.

Meest gelezen