Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee (archieffoto)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw drama op Middellandse Zee: zeker 20 doden nadat bootje met migranten en vluchtelingen is gezonken

Twintig Afrikaanse migranten en vluchtelingen zijn verdronken in de buurt van de Tunesische kust, nadat de boot waarmee ze Europa probeerden te bereiken, was gezonken. Dat melden de Tunesische autoriteiten. Zeker twintig andere mensen die met het bootje de oversteek waagden, zijn nog vermist. Vijf mensen overleefden de ramp.

Een nieuw drama heeft zich afgespeeld op de Middellandse Zee. Een boot met vluchtelingen en migranten die vanuit Tunesië de Italiaanse kust probeerde te bereiken, is gezonken op zo'n 10 kilometer van de Tunesische kust. Dat melden de Tunesische autoriteiten.

De boot vertrok vanuit Sfax, een van de grootste steden van Tunesië. "Hij was te zwaar geladen en in slechte staat", vertelt de woordvoerder van de Tunesische Nationale Garde Ali Avari. "De boot heeft  zware winden moeten doorstaan. Dat kan ook een van de redenen zijn waarom hij gezonken is." Volgens Avari waren de mensen aan boord voornamelijk afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. 

"Volgens de overlevenden waren er zo'n 40 à 50 mensen aan boord toen de boot zonk", aldus de Tunesische woordvoerder van Defensie Mohamed Ben Zekri. Zeker 20 van hen kwamen om het leven, minstens 20 anderen zijn nog vermist. 5 van de opvarenden konden worden gered door de Tunesische zeemacht. 

Gevaarlijkste migratieroute ter wereld

Smokkelaars brengen geregeld migranten en vluchtelingen van de kusten van Tunesië en buurland Libië naar Europa. Vaak gaat het om mensen afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, maar ook een groeiend aantal Tunesiërs probeert de oversteek te maken, omwille van de aanslepende economische moeilijkheden in het land. 

De Tunesische autoriteiten melden dat ze de afgelopen periode al verschillende boten van mensensmokkelaars konden onderscheppen. Het aantal boten neemt volgens hen opnieuw toe, voornamelijk tussen de Tunesische stad Sfax en het Italiaanse eiland Lampedusa.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er van januari tot augustus 2020 al meer dan 620 migranten via die route verdronken in de Middellandse Zee. De Verenigde Naties noemen de route van Tunesië naar Italië de dodelijkste migratieroute ter wereld.

Meest gelezen