Radio 2

Ook Jozef en Maria dragen mondmasker in kerststal Steenokkerzeel

Roland Kempeneers uit Steenokkerzeel steekt al 27 jaar een grote kerststal in elkaar. Al zien Jozef en Marie er dit jaar helemaal anders uit. Ze dragen namelijk een mondmasker. Kwestie van niemand te besmetten die een kijkje komt nemen. 

Buren uit de Mulslaan kijken er elk jaar erg naar uit, de kerststal van Roland Kempeneers. Die maakt er elk jaar zijn werk van om een groot bouwsel in elkaar te knutselen. Met alle personages uit het kerstverhaal. Al dragen ze dit jaar wel een mondmasker. "Ik heb Jozef en Maria een masker gegeven.  Als je elk jaar hetzelfde maakt, krijg je geen cliënteel meer dat komt kijken. Dan hebben ze het snel gezien. Nu maak ik de mensen nieuwsgierig. Elk jaar vragen ze zich af: "Wat gaat hij nu weer uitsteken?" En komt er veel volk kijken." 

Plaasteren witloof

Niet alleen mondmaskers in de kerststal maar ook manden met witloof en de personages die het witloof aan het schoonmaken zijn. "Die heb ik allemaal in plaaster nagemaakt en geverfd. Heel veel werk maar wel met een reden. Vroeger teelde bijna iedereen grondwitloof, vandaag telt ons dorp nog amper echte witlooftelers", aldus Roland. "En dus verdienen zij een duwtje in de rug."

De mannequins komen uit faillissementen. Dat is toch veel beter dan stenen beelden? 

Roland is in 1994 met de kerststal begonnen in de Mulslaan. Al was ze toen een stuk kleiner dan nu. "Ik had toen twee mannequins op de kop kunnen tikken. En toen heb ik voor het eerst een kerststal gebouwd met die twee sukkelaars die er in stonden. Ik heb dat altijd proberen te verbeteren. En zo kwamen er ook paspoppen bij die ik hier en daar bij faillissementen kon kopen. Dat is ook veel beter dan stenen beelden." En daar heeft hij best veel werk aan. "De stal opzetten duurt twee dagen, maar de binneninrichting een dikke week. Het moet mijn goesting zijn, anders ga ik niet open."

Het resultaat kan je nog tot 7 januari bewonderen in de Mulslaan in Steenokkerzeel. 

Radio 2

Meest gelezen