FOTO: Paul Manafort, de voormalige campagneleider van president Trump
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump verleent gratie aan ex-campagneleider Manafort en andere veroordeelde medestanders

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan Paul Manafort, zijn oud-campagneleider die vorig jaar schuldig is bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als "buitenlandse agent" voor de voormalige pro-Russische regering van Oekraïne. Ook heeft Trump nogmaals beslist gratie te verlenen aan politiek medewerker Roger Stone en de vader van zijn schoonzoon, Charles Kushner.

Paul Manafort, die nu zijn celstraf van ruim zes jaar niet meer hoeft uit te zitten, was een van de hoofdverdachten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat de Russen probeerden de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

De 71-jarige Manafort heeft op Twitter meteen zijn dankbaarheid betuigd aan Trump. Hij mocht de gevangenis verlaten in mei, vanwege gezondheidsproblemen en het risico om besmet te raken met het coronavirus. Sindsdien zat hij zijn straf thuis uit.

Roger Stone, een strategisch medewerker van de Republikeinse partij die onder meer achtergrondonderzoek deed naar politieke tegenstanders, kreeg drie jaar celstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Trump had het vonnis van Stone, een persoonlijke vriend en medestander tijdens de campagne van 2016, eerder al omgezet naar een lagere straf.

FOTO: Roger Stone
AFP or licensors

Ook Charles Kushner, de vader van Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, krijgt gratie. Kushner, net als Trump een vastgoedontwikkelaar, is in 2005 veroordeeld voor fraude met campagnegeld, belastingontduiking en het ongeoorloofd beïnvloeden van getuigen. Kushner werd in 2006 al vrijgelaten na het uitzitten van twee jaar celstraf.

Woensdag verleende de afscheidnemende Amerikaans president al gratie aan vijftien personen onder wie de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos. Beide figuren speelden ook een rol in het Mueller-onderzoek. Net als 4 militairen die waren veroordeeld voor moordpartij waarbij op een missie in Irak 17 burgers werden gedood.

Het is zeker niet uitzonderlijk dat een Amerikaanse president gratie verleent. Bijvoorbeeld ook Trumps Democratische voorgangers Barack Obama en Bill Clinton deden dat. Wat wel opvallend is, en niet zonder kritiek, is dat Trump daarbij kiest voor trouwe bondgenoten en politieke vrienden.

Volgens ingewijden zou Trump ook overwegen om zijn kinderen Donald jr., Eric en Ivanka en zijn schoonzoon Jared preventief gratie te verlenen. Daarnaast heeft hij geopperd dat hij ook zichzelf gratie zal verlenen. Een presidentieel gratiebesluit vrijwaart iemand weliswaar van federale rechtsvervolging, maar betekent niet dat iemand niet vervolgd kan worden onder het strafrecht van een afzonderlijke staat.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen