Payoke vzw slaat alarm: slachtoffers van tienerpooiers moeilijk bereikbaar door coronacrisis, daders doen gewoon voort

De vzw Payoke, het Antwerpse opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, slaat alarm omdat het slachtoffers van tienerpooiers nog maar moeilijk kan helpen. Meldingen lopen vaak binnen via jeugdinstellingen, maar die blijven gesloten wegens de coronacrisis. Telefoneren of online praten over deze problemen, vindt de vzw heel moeilijk. Intussen kunnen daders ongestraft voortdoen.

Dit jaar kreeg Payoke via zijn meldpunt rond tienerpooiers al zo'n 117 meldingen binnen. In 70 gevallen werd er alleen advies gevraagd. In de andere gevallen is het door de coronacrisis nauwelijks gelukt om gesprekken te voeren met mogelijke slachtoffers. 

Wij moeten het politionele en gerechtelijke werk in gang trekken. Dat lukt niet als we die eerste stappen niet kunnen zetten.

Klaus Vanhoutte - directeur Payoke vzw

"Contacten en gesprekken die er al waren, hebben we moeten stilleggen", zegt Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke vzw. "En nieuwe gesprekken zijn ontzettend moeilijk om op te starten. Sowieso kan zoiets niet online, omdat die gesprekken te moeilijk zijn en te gevoelig."

Intussen kunnen de daders gewoon hun gang gaan: "Het zijn wij die het politionele en gerechtelijke werk in gang moeten trekken. Dat lukt niet als we die eerste stappen niet kunnen zetten."

Meest gelezen