Politie Ieper verklapt strategie van coronapatrouilles: "Zit je met 4 in de wagen? Dan houden we je tegen"

Volgens politiezone Arro Ieper mag je je vanavond vooral verwachten aan grootschalige controles op de baan. Want wie met meerdere personen in 1 wagen zit, met cadeautjes in de koffer, is automatisch verdacht. "Het blijft wel gek dat we dit moeten doen. Het lijken wel oorlogstoestanden. Maar we gaan niet voor de "M" van militair, maar wel voor de "M" van menselijkheid", zegt commissaris Wim Vanneste.

Nog enkele uren te gaan en we vieren kerstavond in dit gekke coronajaar. De gouverneur van West-Vlaanderen heeft opgeroepen tot nultolerantie en strenge controles op de coronamaatregelen. Bij de politiezone Arro Ieper is commissaris Wim Vanneste vanavond van dienst. Hij geeft aan zijn patrouilles onder meer de opdracht om in de vooravond auto's tegen te houden waarin 4 à 5 mensen zitten. Die hoeven zich niet meteen aan een boete te verwachten. "We gaan gewoon eens luisteren waar ze naartoe rijden. En we gaan de regels nog eens duidelijk uitleggen", vertelt Vanneste.

Als het gezelschap niet in regel is, krijgt het de boodschap om terug naar huis te rijden. En dat kan de politie vervolgens ook controleren. "We hopen natuurlijk dat de mensen eerlijk zijn. Maar we beschikken over verschillende burgerwagens die ingeschakeld kunnen worden om te controleren waar de mensen naartoe rijden: naar huis of alsnog naar een lockdownfeestje. In dat laatste geval, gaan de agenten repressief optreden."

Gemengde gevoelens bij de agenten

Mensen achtervolgen en beboeten omdat ze kerst met vrienden of familie willen vieren: het is geen gemakkelijke opdracht. "Het is heel gek, want we zijn het gewoon om kerst in gezelschap te vieren", beaamt Vanneste. "Het lijken wel oorlogstoestanden, maar het is nu eenmaal zo. Het zou jammer zijn, mochten we niet controleren en dat er dan achteraf blijkt dat er een grote corona-uitbraak is. Dus het is de bedoeling dat de regels zoveel mogelijk nageleefd worden. In eerste instantie niet met de "M" van militair, maar wel met de "M" van menselijkheid." 

Meest gelezen