AFP or licensors

President Trump weigert defensiebegroting van 740 miljard dollar te ondertekenen

De Amerikaanse president Trump weigert de jaarlijkse defensiebegroting goed te keuren. Dat is opmerkelijk, want de voorbije 60 jaar zette een president direct zijn handtekening onder die begroting. Trump gebruikt zijn veto als president, omdat hij het niet eens is met bepaalde maatregelen die er in zijn opgenomen. De defensiebegroting kreeg brede steun bij zowel de Democraten als bij de Republikeinen, de partij van Trump. Zij kunnen het veto van Trump nog opheffen, als een tweederdemeerderheid van de parlementsleden daar achter staat.

Verschillende elementen uit de 4.500 pagina's tellende begroting zijn president Trump een doorn in het oog. Zo is hij tegen het voorstel om enkele legerbasissen die zijn vernoemd naar leiders van zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog een andere naam te geven. Het defensiebudget limiteerde ook Trumps geplande terugtrekking van soldaten uit Duitsland en Afghanistan. De strengere aanpak van sociale media die Trump graag wilde, is ook niet opgenomen in de begroting.

Trump had eerder al kritiek op de begrotingsplannen en herhaalde die in zijn veto. Volgens hem gaan ze in tegen zijn America Firstbeleid, hij noemde ze "ongrondwettelijk" en "een cadeau aan China en Rusland". En dus gebruikt hij zijn veto: hij wil zijn handtekening niet zetten onder de begroting van om en bij de 740 miljard dollar. Op zich is dat al opmerkelijk, want sinds 1961 is de begroting altijd goedgekeurd.

Trump heeft al 8 keer eerder zijn veto uitgesproken tegen wetten, waarbij hij altijd gevolgd werd door zijn Republikeinse partijgenoten in het Congres. Maar dit keer is dat niet zo zeker, het kan anders aflopen, zoals ook onze correspondent Björn Soenens tweette:

De defensiebegroting is namelijk een uitgewerkt compromis tussen Democraten en Republikeinen, die zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat een ruime meerderheid kreeg. Als een tweederdemeerderheid van het Congres ermee instemt, dan kan het parlement het veto van Trump aan de kant schuiven. Om zo’n gezichtsverlies te vermijden, zouden Trumps adviseurs hem hebben afgeraden zijn veto in te zetten, tevergeefs.  

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell -een bondgenoot van Trump- heeft al gezegd dat het voorstel goedgekeurd moet worden, hij heeft voor volgende week al een stemming op de agenda gezet. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, omschreef het veto als "roekeloos" en een gevaar voor de veiligheid van het land. Maandag staat de stemming in het Huis gepland om het veto te overrulen, dinsdag zou de Senaat volgen.

Gisteren weigerde Trump ook al zijn handtekening te zetten onder een pakket coronamaatregelen van 900 miljard dollar, een compromis waar Republikeinen en Democraten maanden over onderhandeld hebben. Trump noemde dat pakket "een schande".

Meest gelezen