Bruno Titeca

Priester uit Ieper zendt kerstviering live uit op internet

Kerstmis wordt anders dan anders, zoveel is duidelijk. Zeker voor priesters, die nu moelijk nog een middernachtmis kunnen houden. Maar priester Mathias Parret uit Ieper heeft daar iets op gevonden: hij gaat de viering livestreamen, rechtstreeks uitzenden dus op internet. 

Kerstavond en kerstdag zijn doorgaans een bijzonder druk moment voor priester Mathias Parret uit Ieper. Zowel in Ieper zelf als in de deelgemeenten moet hij dan verscheidene vieringen in goede banen leiden. Maar dat kan dit jaar niet. "Of toch moeilijk", zegt de priester, "want er mogen maximaal 15 personen op de viering aanwezig zijn. Om de mensen toch iets te kunnen bieden hebben we nu besloten om op Kerstavond, om 17u30, en op Kerstdag, om 10u30, toch een viering te houden en die live uit te zenden op internet."

We gaan de teksten van de kerstliedjes op het sherm doen verschijnen zodat mensen thuis kunnen meezingen. 

Priester Mathias Parret

De 15 mensen die de viering mogen bijwonen, zijn allemaal medewerkers. Priester Mathias somt op: "Ikzelf uiteraard en nog 2 andere priesters, maar dan ook een technicus, de koster, de cantor, de diaken, 3 lectoren, de misdienaars en muzikanten. Op zich is het een viering zoals anders, al komen er natuurlijk heel wat technische dingen bij kijken. Maar Bruno, die de techniek verzorgt, zal dat perfect doen. Hij zal er zelfs voor zorgen dat de teksten van de kerstliedjes op het scherm verschijnen, zodat de mensen thuis kunnen meezingen."

Vertrouwde gezichten

Het wordt dan toch nog een hele onderneming voor priester Mathias. Maar het is de moeite meer dan waard, vindt hij.  "Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat de mensen de mis dan maar op radio of tv moeten volgen. Maar het is toch leuker voor de parochianen om de vertrouwde gezichten te kunnen zien en zich verbonden te voelen met de gelovigen uit hun buurt."

Eerder werd ook al de paasmis uitgezonden op internet en dat was ook een succes. "Op Youtube is de paaswake ondertussen al 1.300 keer bekeken", weet Mathias Parret. 

(lees verder onder de foto)

Bruno Titeca

Terug naar de essentie

Voor Mathias zelf zit een uitgebreid feest er niet in vanavond. "Ik ga alleen vieren thuis, in de pastorie. Maar dat is ok. Morgen ga ik bij mijn ouders, mijn knuffelcontacten, gourmet eten. En het belangrijkste aan Kerst, voor mij, is de geboorte van Jezus te kunnen vieren. Vanavond kunnen voorgaan tijdens de eredienst en vooraf en achteraf wat bijpraten met mijn collega's in de sacrestie, is voor mij al mooi genoeg."

Meest gelezen