Videospeler inladen...

Professor Europese Politiek Hendrik Vos: "Brexitsprookje van Boris Johnson is met deze deal doorprikt"

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een handelsakkoord gesloten, maar dat betekent niet dat de Britten voortaan hun eigen regels kunnen maken. "Het brexitsprookje van premier Johnson is doorprikt." Dat zei Europakenner Hendrik Vos in "Het Journaal".

De officiële brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, was bijna een jaar geleden al een feit, maar voor 31 december moesten het VK en de EU ook economisch scheiden. Daarover is vandaag een akkoord bereikt. In dat akkoord wordt bepaald hoe de Europeanen en de Britten voortaan handel zullen drijven.

Hoe zat dat weer met die brexit? In deze video leggen we het uit in 1 minuut:

De vraag is nu: wie komt er als winnaar uit dit akkoord? "De Britse premier Boris Johnson verkoopt alles als een overwinning, zo staat hij in het leven", legt Hendrik Vos uit. "Maar de essentie is: de Britten zullen moeten aanvaarden de ze nog heel veel Europese regels zullen moeten blijven volgen, bijvoorbeeld rond milieu, klimaat, arbeid en normen rond staatssteun en concurrentiebeleid."

"Het idee van de brexit was dat de Britten weer baas over eigen land zouden zijn, dat ze zich niks zouden moeten aantrekken van andermans regels, maar dat sprookje is nu doorprikt. Als de Britten handel willen drijven met de EU (hun grootste afzetmarkt), dan zullen ze zich aan Europese regels moeten houden. Daar hebben ze een enorme toegeving moeten doen."

4,5 jaar geleden werd de brexit afgetrapt door de uitslag van een referendum, waarin de Britten met een nipte meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie stemden. "Heel de brexitcampagne toen was één grote mythe, een fabel en dat zal Johnson nu aan zijn bevolking en aan het parlement moeten uitleggen."

Johnson kan wel uitpakken met een prijs(je). Een kwart van de visserijrechten voor Europese vissers zal de komende jaren geleidelijk aan worden teruggeschroefd. Voor het overige blijft alles wat visserij betreft bij het oude. "Dat wordt als een overwinning verkocht, maar voorts gaat het vooral om terminologie. "We zijn weer baas over eigen regels", klinkt het, maar als de Britten eigen regels maken, zal de EU zeggen dat ze dan geen handel meer kunnen drijven met Europa. Zo'n arrogantie kan je je permitteren als je baas van de wereld bent, maar dat zijn de Britten al lang niet meer", besluit Vos.

Bekijk hier het gesprek met professor Hendrik Vos in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen