Republikeinen blokkeren poging van Democraten om coronasteunpakket te verhogen

Een Democratisch wetsvoorstel om aan de meeste werkende Amerikanen een eenmalige cheque van 2.000 dollar te geven, is tegengehouden door de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De Amerikaanse president Donald Trump had eerder deze week het coronasteunpakket van het Congres afgewezen omdat hij onder meer de financiële steun van 600 dollar te laag vond. 

Na maanden van discussie hadden zowel het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden als de overwegend Republikeinse Senaat deze week een omvangrijk pakket van coronasteunmaatregelen ter waarde van 900 miljard dollar (ongeveer 735 miljard euro) goedgekeurd. Maar uittredend president Donald Trump weigert de tekst te ondertekenen. Hij vraagt het Congres om de waarde van de steuncheque voor de meeste Amerikanen te verhogen van 600 naar 2.000 dollar. Trump wil ook dat "verspillende en onnodige elementen" uit de nota worden geschrapt.

Democraten onthalen voorstel positief

Het waren opvallend genoeg vooral de Democraten die zijn boodschap verwelkomden. Ze probeerden een wetsvoorstel voor de verhoging van de eenmalige cheque door het Huis van Afgevaardigden te krijgen en dat via een bijzondere procedure, waarvoor unanimiteit vereist is. Maar het voorstel werd gekelderd door Republikeinen die de hogere cheque van 2.000 dollar willen koppelen aan besparingen op andere domeinen.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageert ontgoocheld.  "Als de president het echt ernstig meent met de 2.000 dollar aan directe betalingen, moet hij aan de Republikeinen vragen om te stoppen met dit te dwarsbomen", zegt ze. Op Twitter schreef ze dat de Republikeinen op een "wrede manier" het Amerikaanse volk een cheque van 2.000 dollar ontnomen heeft, waarvan Trump heeft gezegd dat hij dit zou steunen. 

Maandag komt het Huis van Afgevaardigden opnieuw samen en gaat men zich opnieuw buigen over het voorstel. 

Meest gelezen