Videospeler inladen...

Verwarring bij kinderen over de knuffelcontacten: "Op den duur weet ik niet wat wel en wat niet mag"

Voor veel kinderen zelf komt het als een verrassing dat ze meegeteld worden als knuffelcontact, sommigen moeten ineens de kerstplannen nog omgooien. We laten kinderen aan het woord op een kamp in Zaventem. "Iedereen doet wat ze denken dat ze moeten en dan zijn ze geschokt dat de cijfers omhoog gaan", zegt een van hen.

Voor veel kinderen -jonger dan 12 jaar- is het echt wel een verrassing dat ze plots wél meetellen als knuffelcontact. "Ik vind het verwarrend", zegt Maxent Morren. "De regels veranderen zo vaak en dan weet ik op de duur niet meer wat mag. We hebben gewoon mijn oma uitgenodigd, ze is de enige die nog mag komen." Normaal zou ook zijn andere grootmoeder komen, maar dit jaar mag dit niet.

De regels veranderen zo vaak en dan weet ik op de duur niet meer wat mag

Maxent Morren

Alessandra Tielens viert vanavond samen kerst met haar nichtjes. "Nu blijkt dat dit tegen de regels is", zegt ze verrast. Ook Alessandra vindt het allemaal wel verwarrend. "De ene zegt dit, de andere dat. Iedereen doen wat ze zelf denken dat ze moeten doen, en dan zijn ze geschokt dat de cijfers omhoog gaan." 

Niet alleen voor de feestdagen

De regels gelden niet alleen voor de feestdagen en dat betekent dat veel ouders op zoek moeten naar alternatieven. Gewoon langsgaan bij vriendjes of familie mag dus niet. "Ik kan niet meer samen met mijn zus langsgaan bij mijn grootouders", zegt Thomas Desloovere. "Dat is een aanpassing, want vroeger gingen we daar elke dag."

Nu zal Thomas op afstand buiten naar zijn grootouders gaan. "Mijn zusje kan wel binnen gaan, maar ik zal op de oprit blijven staan", zegt hij. "Kan ik toch een beetje contact met hen houden." Yassine El Bouzakhi heeft een andere oplossing. "Door de coronaregels mag ik niet meer met mijn zus naar de grootouders, nu gaan we babbelen op Skype", zegt hij.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen