Videospeler inladen...

Vrachtwagenchauffeur Tom Swaens staat al 30 uur stil op de weg richting Dover: "Nog 2 dagen en mijn voedsel is op"

Na dagen van wachten ziet het ernaar uit dat gestrande vrachtwagenchauffeurs in Engeland vandaag nog het Kanaal kunnen oversteken. Ze zitten met duizenden vast sinds zondag, toen de grens dichtging vanwege een nieuwe corona-variant in het Verenigd Koninkrijk. De haven van Dover is intussen weer open, maar chauffeurs moeten een negatieve coronatest voorleggen om Frankrijk binnen te mogen. Volgens overheidsdiensten zou het dagen kunnen duren voor de wachtrijen volledig zijn opgelost.

Duizenden vrachtwagenchauffeurs zitten al dagenlang vast in en rond de Britse havenstad Dover. Volgens een Britse transportexport zouden het er 8.000 tot 10.000 kunnen zijn, maar de Britse regering houdt het op 4.000. 

Een van de vele chauffeurs is Tom Swaens van transportbedrijf Fetrans in Tessenderlo. Hij geraakt al dagenlang niet weg en staat al 30 uur stil op de M20 richting Dover.

AFP or licensors

"Ik sta al 30 uur op dezelfde plek, maar ik ben al in het Verenigd Koninkrijk sinds zondagavond. Je hebt hier op de snelweg een rij voor wie de boot neemt en eentje voor de trein, waar ik sta. Wij staan nog steeds op dezelfde plaats sinds dat we hier zijn gearriveerd, maar de rij voor de boot gaat sneller vooruit. Ze hebben de vrachtwagens ook zo dicht op mekaar gezet dat ik niet eens van rij kan veranderen."

Beluister hier het gesprek met Tom Swaens (de tekst loopt hieronder door):

De chauffeurs mogen de Europese Unie pas in wanneer ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. De Franse overheid heeft een 20-tal brandweermensen naar Dover gestuurd met 10.000 coronatesten. Het testen gaat niet van een leien dakje en duurt heel lang. Het duurt zo'n 40 minuten voor de uitslag van een coronatest bekend is.

"We hebben net van de politie vernomen dat ze de eerste testen hebben afgelegd, en dat de rij over een halfuur eindelijk in beweging zou komen", zegt chauffeur Kristof Vrosselmans in "Het Journaal". "Maar zelfs dan nog is de kans klein dat we met kerst zullen thuis geraken."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" (de tekst loopt hieronder door):

Videospeler inladen...

"Kerst thuis vieren zit er niet meer in, tenzij het hier plots heel snel gaat", beseft ook Tom Swaens. "Niemand ziet het hier nog gebeuren om vanavond thuis te zijn. Het ziet er niet goed. Mijn familie is natuurlijk ook niet blij. We houden wel nog telefonisch contact."

In Calais komt het ferryverkeer maar traag op gang, zegt havenvoorzitter Jean-Marc Puissesseau. Vanmorgen kwamen maar twee schepen aan, met 100 vrachtwagens aan boord. In normale omstandigheden kan een ferry 120 vrachtwagens vervoeren.

Normaal zijn de havens van Calais en Dover dicht op Kerstmis, maar nu zullen ze uitzonderlijk open zijn. De ferrymaatschappijen DFDS en P&O zullen later op de dag meer details geven over hun planning voor Kerstmis. Ook de Eurotunnel zal open zijn.

"Wanneer ze nog iets te eten brengen, weet ik niet"

De wachtende chauffeurs hebben intussen weinig voorzieningen. "Eten en drinken heb ik nog voor een dag of twee, en dan is het gewoon op", vertelt Swaens. "We hebben wel al een fles water, koffie, een peer, een zakje chips en twee kleine boterhammen met kaas gekregen. Wanneer ze nog eens iets komen brengen, dat weet ik niet."

Wij vermoeden dat dit niets te maken heeft met een nieuwe coronavariant maar wel alles met de brexit

Tom Swaens en heel wat van zijn lotgenoten beginnen intussen de reden voor het lange wachten (de sluiting van de grenzen met het VK wegens de uitbraak van een nieuwe coronavariant) in twijfel te trekken. 

"Iedereen hier vindt het schandalig dat we op deze manier gegijzeld worden. Wij vermoeden dat niet enkel de Franse regering maar de hele Europese Unie ons gegijzeld houdt, en dat dat niets te maken heeft met een nieuwe coronavariant maar wel alles met de brexit. Ik zag nog een tweet van Guy Verhofstadt waar hij stelde dat de Britten nu wel zullen begrijpen waarom ze beter bij de EU blijven. Dan weet ik genoeg."

AFP/Tom Swaens
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen