Radio 2

VRT-archief bezorgt Ieperling en zoon van ex-voetballer met alzheimer unieke beelden: "Het zal de eerste keer zijn dat ik mijn papa zie voetballen"

Goed nieuws voor Jeison Della Brida uit Ieper. De man vroeg onlangs via Radio 2 West-Vlaanderen naar foto's van de carrière van zijn vader. Gilberto Della Brida was in de jaren 60  één van de eerste Braziliaanse voetballers in ons land en was vrij bekend. Nu heeft hij alzheimer. De foto's moeten hem helpen, zijn geest scherp te houden. Radio 2 verraste Jeison en Gilberto met bewegende beelden, die de collega's van het VRT-archief hebben opgespoord. 

Jeison Della Brida kreeg al heel wat reacties op zijn oproep naar beelden uit de carrière van zijn papa Gilberto (81). "Ik heb zowel digitale foto's ontvangen als fysieke. Ik ben er afgelopen weekend al eens langs mijn papa mee geweest en je zag toch wel dat die beelden een impact hadden. Nu en dan wees hij naar een foto en probeerde hij ook wat te zeggen. Ik kon niet duidelijk verstaan wat hij bedoelde, maar je zag wel dat hij dingen herkende."

VRT vond ook bewegende beelden terug

Tijdens een gesprek op Radio 2 West-Vlaanderen verraste presentatrice Margot Derycke Jeison en zijn papa ook met bewegende beelden uit het VRT-archief. Archivist Alain Van Driessche heeft die samen met zijn collega's voor hen opgezocht. "Ons archief is vrij goed gestructureerd", vertelt Alain. "Eenmaal we wisten dat Gilberto in het seizoen '64-'65 bij Standard heeft gespeeld en dan nog 2 jaar bij Gent, was het enkel een kwestie van kijken tijdens welke wedstrijden hij was opgesteld. We hebben in totaal een 20-tal journaalfilmpjes teruggevonden waarin hij te zien is."

Ik ben zelf mijn grootvader aan alzheimer verloren. En beelden kunnen inderdaad nog herinneringen oproepen in een uitdovende geest. 

VRT-archivist Alain Van Driessche

Jeison reageerde emotioneel op de vondst: "Ik sta met mijn mond vol tanden, want het is de eerste keer dat ik mijn papa zal zien voetballen." Alain heeft er goede hoop op dat de beelden iets kunnen losweken bij Gilberto. "Ik ben zelf mijn grootvader verloren aan de ziekte van Alzheimer en ben al langer gefascineerd door wat er bij die mensen nog tot reacties kan leiden. Muziek werkt vaak erg goed, maar ook beelden kunnen herinneringen oproepen die toch nog opgeslagen zitten in een uitdovende geest. Ik heb bovendien begrepen dat Jeison met de beelden, ook binnen de familie, de herinnering aan zijn vader levend wil houden. Dus ook op dat vlak zullen de filmpjes hun nut bewijzen." 

Meest gelezen